Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


VRAGEN VAN DE LEDEN VAN HEEMST EN WOLFSEN (beiden PvdA) AAN DE MINISTER VAN JUSTITIE:


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht in het Rotterdams Dagblad onder de kop "Tenenlikker gepakt en meteen weer vrij" dat gaat over het onsmakelijke gedrag van een man die tientallen vrouwen ongevraagd lastig heeft gevallen en eindelijk door de politie is aangehouden?


2. Deelt u de opvatting van het Openbaar Ministerie, zo als verwoord door de persofficier, dat dit gedrag niet onder een strafbaar feit uit het Wetboek van Strafrecht of de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) is te brengen?


3. Kan wel strafrechtelijk worden opgetreden tegen ander intimiderend gedrag, zoals het ongevraagd en onverhoeds knijpen in billen? En zo ja, waarin verschilt dat wangedrag in de kern van het eerdergenoemde tenen likken?


4. Hoe is uit te leggen dat strafrechtelijk wel kan worden opgetreden tegen bijvoorbeeld het weggooien van een sigarettenpeukje of leeg limonadeblikje maar niet tegen het krantenbericht genoemde wangedrag?


5. Waarom suggereert de persofficier dat het strafbaarstelling van ongevraagd tenen likken zou kunnen worden geregeld in de APV? Wat is uw oordeel over de situatie waarin dit wangedrag wel in de ene en niet in de andere gemeente strafbaar gesteld zou zijn?


6. Bent u bereid te bevorderen dat het Wetboek van Strafrecht zo wordt aangevuld of gewijzigd dat in de toekomst wel strafrechtelijk tegen dit soort wangedrag kan worden opgetreden? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer komt u met een concreet voorstel?


1) Zie het Rotterdams Dagblad van heden