Gemeente Helmond


Bereiken streefbeeld via Meerjarenontwikkelingsprogramma (MOP)

Werken aan de toekomst van Helmond vergt gezamenlijke inspanningen van overheid, organisaties, instellingen, marktpartijen, bedrijven en inwoners. Het toekomstbeeld dat Helmond geschetst heeft staat beschreven in een Stadsvisie. Een Meerjarenontwikkelingsprogramma is een uitwerking van een Stadsvisie.
Een Meerjarenontwikkelingsprogramma (MOP) beschrijft de stappen die Helmond zet en wil zetten om dit toekomstbeeld te bereiken.

Helmond daagt met haar Meerjarenontwikkelingsprogramma's ook de overige partners uit om zich uit betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid voor Helmonds toekomst in te zetten. Dit naar eigen vermogen en capaciteit. De vraag is: voor welke onderdelen zijn zij bereid zich in te zetten en voor welke onderdelen willen zij met Helmond een Publiek Privaat Samenwerkingsverband aangaan? Evenals de Stadsvisie is ook een Meerjarenontwikkelingsprogramma (MOP) in beweging en wordt ze achterhaald door nieuwe ontwikkelingen. Er staan allerlei activiteiten en projecten in genoemd die kunnen bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen die Helmond geformuleerd heeft. Dit betekent niet dat alle genoemde projecten en activiteiten uitgevoerd (moeten) worden. Dit is afhankelijk van het geld dat voorhanden is en van tussentijdse wijzigingen in keuzes en prioriteiten. Daarom wordt er ook flexibel mee omgegaan. Er kan op punten afgeweken worden van een Meerjarenontwikkelingsprogramma, mits de gemeente deze afwijkingen aan het rijk kan verantwoorden.

Meerjarenontwikkelingsprogramma 2000-2003/4
Het Meerjarenontwikkelingsprogramma 2000-2003/4 is een uitwerking van de Integrale Stadsvisie Helmond 2010.

Meerjarenontwikkelingsprogramma 2005-2009
In juli 2004 heeft de gemeente Helmond het
concept-Meerjarenontwikkelingsprogramma (MOP) 2005-2009 gestuurd naar de heer Th. de Graaf, verantwoordelijk minister voor het grotestedenbeleid. Dit MOP met de titel "Helmond: in volle vaart op koers" beschrijft de stappen die Helmond zet en wil zetten om:
* het toekomstbeeld uit de Stads(re)visie te bereiken die op 7 juli 2004 door de gemeenteraad is vastgesteld;

* samen met alle 30 andere GSB-steden te werken aan het tot stand brengen van krachtige steden, waarbij zichtbare resultaten worden geboekt met een minimum aan bureaucratie.

Momenteel wordt het concept-Meerjarenontwikkelingsprogramma 2005-2009 (MOP) door het Rijk beoordeeld.

Uw reactie
De gemeente wil graag weten wat u van het
concept-Meerjarenontwikkelingsprogramma 2005-2009 vindt. U krijgt via het reactieformulier MOP tot 16 september 2004 de gelegenheid om uw op- en aanmerkingen te geven.

De beoordeling en vaststelling van het MOP door de Helmondse gemeenteraad vindt plaats tijdens de begrotingsbehandelingen in het najaar. Hierna worden de afspraken met het Rijk vastgelegd in convenanten. In januari 2005 ondertekenen de stad en het Rijk deze convenanten.

Programmabegroting 2004
Met ingang van het jaar 2004 is voor de eerste maal gekozen voor een programmabegroting. Dit betekent dat de hoofdlijnen van beleid in deze begroting terug te vinden zijn in de vorm van beleidsprogrammas. Bij het samenstellen van deze programma's zijn de speerpunten van het grotestedenbeleid als uitgangspunt genomen. De volgende programma's worden onderscheiden:

* Veiligheid en handhaving

* Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening
* Zorg en volksgezondheid

* Onderwijs, jeugd en kinderopvang

* Inburgering

* Cultuur

* Sport en recreatie

* Centrumontwikkeling

* Economisch beleid en werkgelegenheid

* Ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting
* Stedelijke vernieuwing

* Verbetering bereikbaarheid

* Beheer openbare ruimte

* Groenvoorzieningen en natuurbescherming
* Milieu

* Bestuur en organisatie

In de begroting 2004 staat per programma aangegeven wat in dat jaar wordt gedaan en tot welke resultaten dat moet leiden. Per programma zijn ook lasten en baten aangegeven. Bestuur en organisatie komen als apart beleidsprogramma aan de orde. U kunt de Programmabegroting 2004 hier downloaden.