Gemeente Abcoude


Tanker met gasolie lek door aanvaring met kade

Donderdagmiddag 5 augustus 2004 is op het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Weesp een tanker tegen de kade gevaren. Er is niemand gewond geraakt. Door de aanvaring is een van de tanks, gevuld met 180.000 liter gasolie, opengescheurd over een lengte van ongeveer 5 meter. De kade is hierbij eveneens beschadigd.

Rond 15.25 uur kwam bij de Regionale Meldkamer Naarden van Rijkswaterstaat een melding binnen van een eenzijdige aanvaring van een tanker gevuld met gasolie ter hoogte van Weesp. Het schip is in overleg met Rijkswaterstaat naar een veilige plaats bij Nigtevecht gevaren en heeft daar aangemeerd.

Hierop zijn 2 blusvoertuigen van Nigtevecht, de Officier van Dienst en de Regionaal Officier Gevaarlijke Stoffen uitgerukt. Tevens zijn de politie en Rijkspolitie te water, de ambulancedienst en Rijkswaterstaat gealarmeerd. Burgemeester Gieskens van de gemeente Loenen is eveneens ter plaatse geweest.

Er is tussen de 80.000 tot 100.000 liter gasolie uit het beschadigde schip gestroomd. Het meeste hiervan is door snel optreden opgepompt. Alle zijkanalen en stromen die uitkomen op het Amsterdam-Rijnkanaal zijn afgesloten om eventuele verspreiding te voorkomen. Er was geen verder gevaar. De ontstane stankoverlast zal volgens de hulpdiensten nog enkele dagen kunnen duren. De gemeenten stroomafwaarts zijn gewaarschuwd. Er is overigens geen gevaar geweest voor de volksgezondheid.

Er zijn, door de brandweer met de brandweerboot van Loenen, 30 besmeurde vogels uit het water gehaald. De vogels zijn overgedragen aan het vogelasiel Naarden en dierenambulances uit Hilversum en Amsterdam.

Het scheepvaartverkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal heeft geen hinder van het ongeval ondervonden. De weg langs het kanaal tussen Weesp en Loenen was, in verband met de opruimwerkzaamheden, voor het wegverkeer afgesloten.

De hulpdiensten zijn tot ruim na middernacht bezig geweest met het overpompen en opruimen van de gasolie. Er zijn in totaal ongeveer 40 hulpverleners bij het incident betrokken geweest.

De oorzaak van de aanvaring wordt nog onderzocht. De omvang van de schade is nog onbekend.

---

6 augustus 2004
Burgerjaarverslag 2003

© 2004 Gemeente Abcoude. Disclaimer