Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Versnelde opknapbeurt Geuzeneiland

Het Geuzeneiland, gelegen tussen Sloterpark en Eendrachtspark, wordt versneld opgeknapt. Aanleiding daarvoor is de noodkap van 128 populieren. Die zijn zwaar aangetast. Een aantal onder meer door insecten, schimmels en bacteriën. Ook is er sprake van slechte bodemgesteldheid. De snelle kap op het eiland, ook wel Kinder- of Manege-eiland genoemd, was noodzakelijk omdat de zeer oude populieren een gevaar vormden voor de omgeving. "Veiligheid van gebruikers staat centraal. Daarom was snel handelen nodig," aldus Tys de Ruijter, portefeuillehouder Natuur en Milieu van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

De noodkap begint volgende maand. Eerder kan niet omdat het stadsdeel moet wachten tot de jonge vogels het nest verlaten hebben. Volgens de Flora- en Faunawet mag niet gekapt worden, zolang er broedende vogels in een gebied aanwezig zijn.
Na de noodkap zal het beeld van het eiland behoorlijk veranderen. Daarom werkt het stadsdeel aan een plan voor herbeplanting. Die herplanting start dit najaar. Er zal zorgvuldig gekeken worden naar het aantal en soort bomen dat teruggeplant zal worden. Voor men met de herbeplanting begint, zal eerst de grond grondig bewerkt moeten worden.

Overmachtsituatie
Deze overmachtsituatie heeft gevolgen voor omwonenden en gebruikers van het Geuzeneiland. Het kinderdagverblijf en de manege, die tot 19 augustus toch al gesloten waren, hebben langer overlast. Ze kunnen pas in gebruik worden genomen zodra alle kapwerkzaamheden achter de rug zijn. Dat duurt een paar weken.

Stadsdeel praat met gebruikers
Ondertussen praat het stadsdeel met de gebruikers van het eiland over mogelijkheden om de overlast tot een minimum te beperken. Gedacht wordt aan vervangende opvangruimte voor de kinderen elders in Amsterdam. Ook is het een mogelijkheid om de paarden van de manege langer op hun vakantieadres in Beverwijk te laten verblijven.

Contact:
B. Jansen