WSPA

Persbericht

Utrecht, 6 augustus 2004

Lot Olympische zwerfhond nog altijd ongewis

Een week voor het begin van de Olympische Spelen in Athene is het lot van duizenden Griekse zwerfhonden nog altijd onzeker. Dierenbeschermingsorganisaties willen van de Griekse autoriteiten de verzekering dat de dieren niet vergiftigd zullen worden. De oproep wordt gedaan door de World Society for the Protection of Animals (WSPA), samen met honderden van haar lidorganisaties en het Internationaal Dierenfonds IFAW.

In en rondom de Griekse hoofdstad leven naar schatting zo'n 15.000 zwerfhonden; een van de grootste zwerfdierenpopulaties van Europa. Regelmatig worden er dieren 'opgeruimd' door ze te vergiftigen. De WSPA heeft herhaaldelijk aangeboden op humane wijze te helpen met het zwerfdierenprobleem, bijvoorbeeld door de opvang en sterilisatie van de honden, maar van dat aanbod wordt amper gebruikgemaakt. Met hulp van de Britse dierenbescherming, een lidorganisatie van de WSPA, worden in Griekenland wel wat meer honden van de straat gehaald en tijdelijk opgevangen, maar hun uiteindelijke lot is ongewis.

Het lijkt wel of de Griekse overheid geen moeite wil doen z'n zwerfdierenpopulatie op een humane wijze onder controle te krijgen. Zo maakte Tonia Kanellopoulou, de loco-burgemeester van Athene, in november vorig jaar bekend dat er een wet zou komen die zwerfdieren beschermt. Tot nu toe geldt die wet echter alleen in een wijk in Athene.

In veel landen wordt regelmatig 'grote schoonmaak' gehouden onder zwerfdieren, waarbij honden en katten worden doodgeschoten, vergiftigd, vergast, verdronken, doodgeknuppeld of geëlektrocuteerd. De WSPA strijdt tegen deze wreedheden door wereldwijd voorlichting te geven, samen te werken met plaatselijke overheden en te helpen met sterilisatie- en castratieprogramma's.