FNV

voorjaarsoverleg

Bonden winnen kort geding om 40-urige werkweek Smead De vakbonden FNV KIEM en CNV Dienstenbond zijn zeer tevreden over het vonnis in kort geding van de rechter in Groningen over de duur van de werkweek bij Smead in Hoogezand. "De rechter heeft ons op alle punten gelijk gegeven en het primaat van onderhandelen over de arbeidsduur, opnieuw gelegd waar het hoort: bij sociale partners aan de cao-tafel", zegt Cees Peijster van FNV KIEM. De rechter verbood vandaag de directie van Smead de werkweek te verlengen van 36 naar 40 uur.

Basis voor deze uitspraak is de grafimedia cao, waarin de 36-urige werkweek is opgenomen. De directie van Smead wilde daarvan via een bedrijfsregeling en zonder overleg met bonden van afwijken. "Sociale partners leggen in de cao de spelregels vast, directies en werknemers vullen die voor hun onderneming in goed overleg in. Met dit vonnis weten werkgevers meteen weer dat verlenging van de werkweek geen trend is", stelt Peijster.

In navolging van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, stelt FNV KIEM dat verlenging van de werkweek een ouderwetse reflex van werkgevers is. "Met ons valt te praten over maatwerk", zegt Peijster. "Over het flexibel inzetten van arbeidstijd op momenten dat dit nodig is. De grafimedia cao maakt dat al lang mogelijk, mits vooraf goede afspraken over worden gemaakt met werknemers. Dat is wat anders dan star een 40-urige werkweek in te willen voeren, in het geval van Smead ook nog zonder extra betaling."

6 augustus 2004