Socialistische Partij

Tomaat 2004

SP ongerust over lakse houding DTe

06-08-2004 * SP Tweede-Kamerlid Arda Gerkens heeft minister Brinkhorst om opheldering gevraagd over het bericht dat de toezichthouder op de energiemarkt DTe, energiebedrijven ruim baan lijkt te geven de elektriciteit- en gaswet te overtreden. Klachten over diverse reclamecampagnes en wervingsacties van onder meer Essent brachten de DTe er vorige week toe de energiebedrijven een brief te sturen waarin hen werd verzocht geen reclame meer te maken die verwijst naar leveringszekerheid. Nu heeft de Dte echter te kennen gegeven dat Essent nog een aantal weken mag doorgaan met haar misleidende televisiespotje. Naar eigen zeggen vindt de Dte het te ver gaan om de reeds ingeroosterde spotjes terug te laten roepen.

Arda Gerkens vindt dit onbegrijpelijk. In het spotje suggereert Essent dat de klant bij dit bedrijf meer leveringszekerheid heeft dan bij andere bedrijven. In werkelijkheid is de leveringszekerheid even groot. Gerkens: "Energiebedrijven zijn voortdurend bezig de grenzen op te zoeken en de DTe lijkt telkens toe te geven. Als er nu geen duidelijk signaal wordt gegeven, is dat een vrijbrief voor verder misbruik."

De SP heeft tijdens de behandeling van de elektriciteit- en gaswet reeds haar vraagtekens gezet bij het functioneren van de DTe. Gerkens: "Minister Brinkhorst heeft het steeds over een sterke markt en een sterke overheid. Maar de DTe laat het belang van de consument links liggen. De minister moet, als eindverantwoordelijke van de DTe, de daad nu maar eens bij het woord voegen en de DTe een forse boete laten opleggen in plaats van verder gedogen." Gerkens is van mening dat verdere uitzending gestaakt dient te worden.

De met de liberalisering gepaarde reclame-uitgaven zijn volgens Gerkens enorm gegroeid. In 2003 lagen deze uitgaven rond de 45 miljoen euro. Gerkens schat dat de bedragen die in 2004 zijn uitgegeven aan massamediale campagnes veel hoger liggen: "Per 1 juli is de liberalisering immers pas écht van start gegaan. Een bedrag van rond de EUR 60 miljoen zou mij daarom allerminst verbazen. Drie keer raden wie dat uiteindelijk betaalt."