Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 5-8-2004

Reactie n.a.v. verzoek vaste commissie VWS inzake evaluatie Valys

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2497079

5 augustus 2004

Bij brief van 1 juli jongstleden heeft de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport mij verzocht om de aangekondigde evaluatie van Valys te verbreden met een aantal onderzoeksvragen over de gevolgen voor gebruikers van de overgang van TraXX naar Valys. Ik kan u hierover het volgende mededelen.

De door de vaste commissie voorgestelde onderzoeksvragen zijn voor het merendeel onderwerpen die van groot belang zijn om mee te nemen in de evaluatie. De effecten van het Valys-systeem op het reisgedrag van pashouders, de overeenkomsten en verschillen tussen TraXX en Valys en de gebruiksgegevens over de benutting van persoonlijke kilometerbudgetten (pkb's) zijn vragen die meegenomen zijn bij de nadere uitwerking van het onderzoek om de werking en effecten van het Valys-systeem in beeld te krijgen. Deze nadere uitwerking werd al aangekondigd in mijn brief van 14 juni jl.

Concluderend passen vier van de vijf onderzoeksvragen binnen de door mij genoemde doelstelling met het evaluatieonderzoek. Ten aanzien van onderzoeksvraag B (wat het Valys-systeem betekent voor vrijwilligerswerk bij landelijke organisaties) merk ik op dat deze buiten de reikwijdte van het onderzoek valt. Ik wijs in dit verband ook op de recent (8 juni 2004) door mij beantwoorde Kamervragen van het lid Tonkens over reiskosten voor vrijwilligerswerk. Hierin heb ik aangegeven dat bovenregionaal vervoer (Valys) een voorziening is voor sociaal-recreatief vervoer. Vrijwilligerswerk valt niet onder die definitie. TraXX was en Valys is dan ook niet bedoeld voor vervoer van en naar vrijwilligerswerk. Zoals tijdens het debat met de Kamer is toegezegd zal wel in kaart worden gebracht voor welke activiteiten de pkb's worden benut.

Daarnaast verzoekt de commissie om een jaarlijks terugkerend klanttevredenheidsonderzoek. In het contract tussen Transvision en VWS is vastgelegd dat jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek zal worden uitgevoerd onder pashouders van Valys over de kwaliteit van de dienstverlening. Aan dit verzoek van de commissie is derhalve voldaan.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp