Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Rentree Timman in Nederlandse schaakploeg

NOS Teletekst meldt dat Jan Timman zijn rentree in de Nederlandse schaakploeg maakt:

Timman leefde lang in onmin met de bond maar heeft na een goed gesprek met bestuurslid Sytze Faber besloten weer uit te willen komen voor Oranje.

De verplichte dopingcontroles blijven een probleem voor de Amsterdammer, maar die zijn blijkbaar niet onoverkomelijk. Timman is een fel tegenstander van de controles omdat hij die vernederend vindt en hij van mening is dat doping bij het schaken niet voorkomt.

In oktober speelt Timman de Olympiade. Daarna zal hij ook met het Nederlands team meedoen aan het EK en het NK 2005.
---

Fischer schakelt Lubbers in

TOKIO (ANP) - De voormalige schaakheld Bobby Fischer heeft in zijn juridische strijd met de Amerikaanse autoriteiten al zijn hoop gevestigd op Ruud Lubbers, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. De 61-jarige Amerikaan wil zo de status van vluchteling krijgen.

Fischer, wereldkampioen schaken in 1972, beschouwt zichzelf niet langer als Amerikaans staatsburger. De excentriekeling is woedend op de Amerikaanse autoriteiten, die vorige maand zijn paspoort ongeldig verklaarden. Daardoor kon Fischer niet van Tokio naar Manilla reizen. Sindsdien zit hij vast op het vliegveld Narita van de Japanse hoofdstad.

Fischer wordt sinds 1992 gezocht door de Amerikaanse politie wegens schending van de economische sancties tegen het voormalige Joegoslaviƫ. Voor een nieuwe match tegen zijn oude rivaal Boris Spassky, die hij ook al in 1972 versloeg, ontving hij destijds 3 miljoen dollar. Na die illegale schaakpartij verdween Fischer in de anonimiteit.

Na de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten gaf hij plotseling een geruchtmakend interview aan een radiostation op de Filipijnen. Daarin betuigde hij steun aan de terroristen. ,,Van mij mogen ze Amerika verwoesten'', liet hij onomwonden weten.
---