INTELLIGENCE GROUP

13 pct nederlandse beroepsbevolking is van plan door te werken tot hun 65ste.

13 procent van de Nederlandse beroepsbevolking (NBB) is van plan door te werken tot hun 65ste. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek AGO) van de Intelligence Group uitgevoerd in juni 2004 onder 1.419 personen.

Op de stelling Ik zorg ervoor dat ik eerder kan stoppen met werken, ondanks dat het kabinet wil dat ik doorwerk totdat ik 65 jaar ben. antwoordt 54 procent het hier (helemaal) mee eens te zijn. Slechts 13 procent is daadwerkelijk van plan om door te werken tot hun 65ste.

Het kabinet wil iedereen in Nederland na 2006 tot 65 jaar laten doorwerken. Iets minder dan de helft van de huidige 50+ers zegt in staat te zijn in de huidige functie door te werken tot de officiële pensioendatum (bron: TNO arbeid). Van de ondervraagden uit het AGO geeft bijna 62 procent van de 50 plussers aan ervoor te zorgen voor hun 65ste te stoppen met werken. 10,5 procent van de 50 plussers neemt geen maatregelen om eerder te stoppen met werken.

Mensen maken zelf meer afspraken met hun werkgever, maar hechten nog steeds veel waarde aan de CAO.
Daarnaast is aan de respondenten de volgende stelling voorgelegd: Ik maak mijn eigen afspraken met mijn werkgever. Daar heb ik geen (CNV/FNV) vakbond voor nodig. Ruim 40 procent van de Nederlanders zegt dat zij de vakbonden niet nodig hebben voor afspraken met de werkgever. Ruim een kwart (26%) is neutraal over deze stelling. Bijna een derde (32,3%) van de ondervraagden is het niet eens met de stelling.

Toch antwoord 62,3% van de Nederlandse beroepsbevolking positief wanneer gevraagd wordt of zij veel waarde hechten aan de CAO afspraken die de vakbonden maken met werkgevers. Slechts 13 procent geeft aan niet veel of geen waarde te hechten aan de CAO afspraken. Note van de redactie
De Intelligence Group is een onderzoek- en adviesbureau op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en mediagebruik op de arbeidsmarkt.

Voor vragen en reacties kunt u contact opnemen met

Intelligence Group
Geert-Jan Waasdorp
T: 010-258 77 28
M: 06-48337283
E: geert-jan@intelligence-group.nl
www. Intelligence-group.nl

van bovenstaand bericht.


06 aug 04 13:55