Politie Zaanstreek-waterland


01:52 01-AUG-04

loc.: OOSTZAAN, DE ZUIDERLAAIK

Drie mannen inmiddels verdachte in twaalf zaken

De drie mannen die afgelopen week zijn aangehouden voor een poging inbraak in een bedrijf aan De Zuiderlaaik zijn inmiddels aangemerkt als verdachte in twaalf zaken. Naast vijf inbraken in het genoemde bedrijf, verdenkt de politie het trio onder meer van een inbraak in een school en een bedrijf in Oostzaan en diverse vernielingen in Oostzaan en het Twiske. Zo werden half juni op een terrein aan de Verlengde Stellingweg een tractor en een minigraver vernield. Een poging een gat te graven met de minigraver liep uit de hand waardoor de tractor met de graver op z'n kant werd gegooid. Vervolgens werd de minigraver met draaiende motor de sloot in gereden. De totale schade bedraagt naar schatting E 40.000. Begin juli werd voor E 2500,- aan schade aangericht door het zeil van een in de Achtersluispolder geparkeerde oplegger af te snijden. In het Twiske werd half juni een informatiebord in brand gestoken en eind juli een pomp vernield die het waterniveau op peil houdt.

De zaak kwam aan het rollen nadat in de nacht van afgelopen zaterdag op zondag een 17-jarige Oostzaner op heterdaad werd aangehouden door medewerkers van het bedrijf aan De Zuiderlaaik. De medewerkers waren aan het posten nadat er in anderhalve maand tijd al vijf keer was ingebroken in het bedrijf. Ook in de nacht voorafgaand aan de aanhouding was het raak. Toen werden er drie voertuigen gestolen om voor de lol mee te gaan rijden. Twee van de voertuigen, die E 16.000,- per stuk kosten, raakten total-loss en de derde zwaar beschadigd. De jongens waren van plan om in de nacht van zaterdag op zondag met de twee andere voertuigen te gaan rijden. Door het posten van het personeel werd dus nog meer schade voorkomen. De twee verdachten die die nacht ontkwamen, werden maandagochtend door de politie in hun woning aangehouden. Dat betreft een 17-jarige en een 22-jarige jongen uit Oostzaan. Het trio werd enkele dagen vastgehouden voor verhoor en vervolgens heengezonden. Zij zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

16:51 05-AUG-04
loc.: LANDSMEER, GEHELE GEMEENTE

Controle op het water

Bij een controle op het water van Landsmeer en Oostzaan heeft de politie opnieuw boetes moeten uitdelen voor te hard varen. Op de Kolksloot in Oostzaan hadden de politiemensen een goed gesprek met een groep jongeren. Dit naar aanleiding van klachten uit de buurt dat er in de sloot regelmatig veel te hard wordt gevaren door de jeugd. De controle vond plaats tussen 13.00 uur en 21.00 uur. In totaal werden 10 personen beboet voor te hard varen.

---- --