Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

6 augustus 2004

Veel animo gemeenten en provincies voor klimaatsubsidie

245 gemeenten en 11 provincies gaan hun klimaatbeleid intensiveren. De provincies en de gemeenten maken gebruik van de subsidieregeling van het BANS klimaatconvenant. Tot 1 augustus kon de subsidie worden aangevraagd. Met vrijwel alle provincies als deelnemer en 70% van de gemeenten is de subsidieregeling succesvol afgesloten en is aangetoond dat provincies en gemeenten willen bijdragen aan de aanpak van de klimaatproblematiek.

In totaal is er voor meer dan 30 miljoen euro subsidie aangevraagd. Deze subsidie betreft maximaal de helft van de uitvoeringskosten, de andere helft moeten de gemeenten en provincies zelf betalen. Dit betekent dat de komende jaren voor meer dan 60 miljoen euro aan klimaatactiviteiten wordt besteed. Te denken valt aan energiebesparing bij woningen, het stimuleren van groene stroom en het verbeteren van het openbaar vervoer.

Om in aanmerking te komen voor een subsidie moest een gemeente of provincie een plan van aanpak opstellen en een klimaatscan uitvoeren. De subsidie was bedoeld voor communicatie, onderzoek en extra personeelskosten voor bijvoorbeeld het bereiken van meer energiebesparing en toepassen van duurzame energie. De hoogte van de subsidie was afhankelijk van het aantal inwoners het grondoppervlak van de gemeente of de provincie.

Het BANS klimaatconvenant is in 2002 door gemeenten, provincies en de rijksoverheid ondertekend. In het convenant is afgesproken dat provincies en gemeenten zich meer gaan inzetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Om dit mogelijk te maken had het ministerie van VROM 37 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Meer info:

Dossier Klimaatverandering (achtergrondinfo over BANS subsidie)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18279 )