Ministerie van Justitie

Zes 'loverboys' in voorlopige hechtenis

De politie in Den Haag heeft de afgelopen weken zes vermoedelijke loverboys uit de hofstad aangehouden. De mannen worden ervan verdacht dat ze zowel minderjarige- als meerderjarige meisjes dwongen tot prostitutie. De verdachten, in leeftijd variërend van 21 tot 25 jaar, werden in juni en juli aangehouden en zitten in voorlopige hechtenis.

De Ploeg Commerciële Zeden van Politie Haaglanden heeft vanaf december 2003 diverse onderzoeken gedaan naar aanleiding van aangiftes van vrouwen die slachtoffer waren geworden. Hun slachtoffers zijn - voor zover het onderzoek inmiddels heeft uitgewezen - een meisje van vijftien jaar uit Den Haag, twee meisjes van zestien jaar uit Veenendaal, een achttienjarige vrouw uit Den Haag en een 22-jarige vrouw uit Den Haag. Mogelijk dat er in verband met deze zaken nog meer aanhoudingen worden verricht. Ook is het mogelijk dat er meer slachtoffers zijn.

De Politie Haaglanden houdt dagelijks controles in de prostitutiebranche. Door de vrouwen regelmatig aan te spreken wordt getracht meer inzicht te krijgen op gedwongen prostitutie en ze vervolgens te bewegen aangifte te doen.

Het aantal meisjes dat in Nederland het slachtoffer wordt van loverboys wordt geschat op 1500 à 2000 meisjes per jaar. De veelal jonge, charmante daders pikken hun slachtoffers op bij scholen, winkelcentra, discotheken of stations. Met veel aandacht en dure cadeaus maken ze de meisjes zo verliefd, dat die uiteindelijk alles voor hem doen. Zelfs als ze van hun pooier en uit de prostitutie worden bevrijd, blijven ze nog in hem geloven.

Overigens misbruiken loverboys minderjarige meisjes niet alleen als prostituee. Steeds vaker worden ze ook gebruikt voor het afsluiten van grote geldleningen of ingezet als drugskoerier.

Kijk voor meer informatie over de Loverboyproblematiek op:
* http://www.lover-boy.nl (Zwolle)

* http://www.bewareofloverboys.nl (Amsterdam)

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 06-08-2004