Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Door veel te kleine voetbalschoenen

Voetballers lopen kans op kromme benen

EXLOO ­ Voetballers lopen kans op vergroeiingen, kromme benen en blessures aan de binnenmeniscus door te kleine voetbalschoenen. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de podoposturaal therapeuten Jan en Erik Schutrups. De twee broers, eigenaar van Schutrups Schoenen in Exloo - een van de bekendste schoenenzaken van Nederland ­ hameren erop dat voetballers alleen maar last krijgen van te kleine schoenen. Jan en Erik Schutrups begeleiden al jarenlang spelers van BV Emmen, BV Veendam, Heerenveen, Sc Cambuur en de eerste heren- en damesteams van handbalvereniging E & O.

"Bij onze werkzaamheden voor Emmen en Veendam horen we van spelers dat ze een beter balgevoel hebben als hun tenen tegen de voorkant van de schoen aanzitten", zegt Jan Schutrups. "Wij hameren er juist op dat niet te doen. Omdat ze op deze manier de voetafwikkeling niet volledig kunnen maken kunnen spelers last krijgen van vergroeiingen en kromme benen. Ook krijgen ze steeds meer druk op de binnenmeniscus. Het is moeilijk om die cultuur eruit te krijgen."

Denkcultuur
In tegenstelling tot voetballers hebben tophandballers juist een heel andere kijk op het dragen van sportschoenen. "Zij willen bij het neerkomen na een opsprong de voorkant van de schoen juist niet raken. Voor ons ligt er nog een schone taak om voetballers hier ook van te overtuigen. Schutrups ziet dat in de denkcultuur bij de jeugdige spelers van de voetbalschool van BV Emmen wel een verandering is gekomen bij het passen van voetbalschoenen. "Daarmee is onze opzet geslaagd."

"Voor het begin van de competitie onderzoeken we alle spelers", zegt Erik Schutrups. "We letten op voeten, knieën en houding. Van elke voet worden gipsmodellen gemaakt en in overleg met de technische en medische staf nemen we als dat nodig is maatregelen. Dat kan onder andere door het aanmeten van zooltjes in de schoenen. Daarover hebben we intensief contact met de fysiotherapeuten Henk Wiersma van Emmen en Otto Voorma van Veendam. Als een speler bijvoorbeeld aan zijn achillespees is geblesseerd en hij moet toch spelen, wordt hij met voorrang bij ons behandeld."

Het eerste contact met Emmen kwam tot stand op verzoek van de toenmalige trainer Jan de Jonge. "De spelers blijken erg geïnteresseerd te zijn in de medische begeleiding", ondervond Jan Schutrups tot zijn verrassing. "We komen bij Emmen acht keer per jaar voor onderzoeken. We krijgen dan vaak vragen als: Kun je mijn zooltje veranderen? Of heb je iets voor mijn achillespees? Dat is de goede instelling."

Formule 1
Overigens maakt Schutrups dankbaar gebruik van de ervaringen die bij de sportclubs worden opgedaan. "Dat zie je ook bijvoorbeeld in de Formule 1 races. De technieken die daar worden ontwikkeld worden later weer gebruikt voor gewone personenauto's. Wat dat betreft zijn de voetbalclubs voor ons de Formule 1. De sporters maken zo'n intensief gebruik van de zooltjes dat we die onderzoeken ook kunnen gebruiken voor normaal gebruik. We leren nu met veel nieuwe technieken en materiaalkeuzes om te gaan. Want met een voet kun je niet voorzichtig genoeg omgaan. In elke voet zitten 72.000 zenuwen en 28 bewegende botdelen. Daarom kun je een voet, in tegenstelling tot een knie of een heup, ook niet vervangen. Wij lijnen als het ware de gewrichten van de spelers uit. Diezelfde metingen doen we nu ook bij al onze andere patiënten in onze praktijk."

Fotobijschrift:
Jozef Oosting en Arjan Blaauw van BVO Emmen zweren bij de zooltjes van Schutrups Schoenen.

Foto: Boudewijn Benting.
(Foto is vrij van rechten mits naamsvermelding).

Henk Kroezen

Kroezen tekst & communicatie
Wilhelminastraat 49-b
7811 JE EMMEN
Tel: 0591 - 653944
Fax: 0591 - 645312
E-mail: info@kroezentekst.nl
Internet: www.kroezentekst.nl