Verbond van Verzekeraars

Nadere uitleg Richtlijn 271

De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft in juli een nadere uitleg van de Richtlijn 271 gepubliceerd. De richtlijn bevat regels over de manier waarop pensioentoezeggingen in de jaarrekening van ondernemingen moeten worden opgenomen. In de toelichting worden de verschillen met IAS 19 aangegeven en zijn enkele wijzigingen doorgevoerd.

Richtlijn 271 is een Nederlandse afgeleide van de International Accounting Standard 19 (IAS 19), de internationale richtlijn voor personeelsbeloningen, die samen met de andere IAS-regels vanaf 2005 voor beursgenoteerde ondernemingen van kracht wordt in Europa. Volgens de RJ is de afgelopen tijd ten onrechte de indruk ontstaan dat Richtlijn 271 en IAS 19 geheel aan elkaar gelijk zijn. Dit is niet zo: de richtlijn is een afgeleide van IAS 19, en daarom heeft de RJ de verschillen nog eens op een rij gezet. Daarnaast zijn enkele wijzigingen in de tekst doorgevoerd. Verder heeft de RJ aangekondigd de regels voor het middenbedrijf te vereenvoudigen en voor het kleinbedrijf vrijstellingen te formuleren. Voor het Verbond is dat een belangrijk winstpunt: de afgelopen tijd heeft het Verbond nadrukkelijk gepleit voor vrijstelling aan het MKB, omdat kleine bedrijven een hoop extra werkzaamheden moeten verrichten om aan de richtlijn te kunnen voldoen.
Het is nog niet bekend hoe de vereenvoudigingen en vrijstellingen precies zullen uitpakken. Naar verwachting verschijnen de officiële publicaties in november. Dat betekent dat pensioenuitvoerders zeer weinig tijd krijgen voor de implementatie. Het Verbond zal er daarom bij de RJ op aandringen zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Verzekerd!, augustus 2004