Provincie Zuid-Holland




Zwemverbod Oude-Tonge, negatief zwemadvies Ooltgensplaat

Vanwege een te hoge concentratie giftige blauwwier heeft de provincie Zuid-Holland met directe ingang een zwemverbod afgekondigd voor de Krammer bij Oude-Tonge. Voor het Volkerak bij Ooltgensplaat geldt vanaf nu een negatief zwemadvies. Hier is de concentratie giftige blauwwieren nog onder de wettelijke norm.

Blauwwieren kunnen, binnen 12 uur na het zwemmen, gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral als men water binnenkrijgt. De symptomen kunnen bestaan uit maag- en darmproblemen, misselijkheid, hoofdpijn, koorts en huidirritatie. De provincie adviseert zwemmers met klachten altijd een huisarts te raadplegen. Met name jonge kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand zijn vaker vatbaar voor besmetting. Ook honden kunnen ziek worden als zij besmet water drinken.

Overige zwemverbodenEr gelden nog drie zwemverboden, namelijk voor:

de plas Wilhelminapark in Rijswijk;
alle plassen in Madestein in Den Haag;
de Oosterparkvijver in Ridderkerk.
Actuele informatieOp de provinciale website www.zuid-holland.nl en via de zwemwatertelefoon is actuele informatie over alle Zuid-Hollandse zwemlocaties beschikbaar. De zwemwatertelefoon 070 - 441 75 50 is op werkdagen bereikbaar tussen 08.30 - 16.30 uur.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 6622