Gevangenisstraf en voorwaardelijke TBS opgelegd in verband met mishandeling Apeldoornse kleuter

Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 6-08-2004

Vandaag heeft de Zutphense rechtbank de 43-jarige R.C.C.S. uit Apeldoorn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en TBS met voorwaarden voor het medeplegen van een poging tot doodslag op 5 augustus 2003 op het destijds drieënhalfjarige zoontje Dustin van zijn toenmalige partner. De moeder was al bij vonnis van 6 april veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De veroordeelde, de ex-partner van de moeder, werd eveneens schuldig bevonden aan het eerder meerdere malen medeplegen van poging tot zware mishandeling.

De rechtbank had tegen de vandaag veroordeelde op 6 april een tussenvonnis gewezen, waarin was bepaald dat op een nieuwe zitting het verhoor van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum en van de reclassering moest plaatsvinden. Veertien dagen geleden gaven de deskundigen aan bij hun eerdere advies te blijven. TBS met voorwaarden werd toen door hen verantwoord geacht, omdat er geen acuut gevaar voor herhaling bestaat, de verdachte gemotiveerd wil meewerken aan zijn behandeling en de maximale periode van vier jaar van een TBS met voorwaarden toereikend wordt gevonden.

Tijdens de vorige zitting bleef de officier van justitie bij haar eerdere eis van 6 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.

Bij de strafmotivering heeft de rechtbank de adviezen van de deskundigen overgenomen. In het vonnis wordt bepaald dat de veroordeelde zich moet laten behandelen in de Forensisch Psychiatrische Afdeling te Den Dolder, zolang als de kliniek dit noodzakelijk vindt. Verder is het de veroordeelde onder andere verboden alcohol en drugs te gebruiken en staat hij ook onder toezicht van de reclassering. De TBS met voorwaarden gaat in nadat de veroordeelde zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten. Bij een TBS met voorwaarden laat de wet een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar toe. Deze gevangenisstraf acht de rechtbank passend gelet op het gewelddadig handelen, dat bij Dustin zo ernstig letsel (onder meer hersenbloedingen) heeft veroorzaakt dat de kans op een levenslange handicap groot is. De rechtbank heeft bij het bepalen van de hoogte van de gevangenisstraf ook gelet op de rol die de moeder heeft gespeeld, het feit dat veroordeelde niet eerder met justitie in aanraking is geweest, en diens schuldbewuste houding met betrekking tot zijn handelen.

Voor de eerdere uitspraak zie: 'AO7090'

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ5146

Zie het origineel