Ingezonden persbericht

Ketenintegratie en -informatie met nieuw softwaresysteem

Pothos Plant en Vitrocom kiezen voor ketenintegratie en -informatie met nieuw softwaresysteem

HONSELERSDIJK, 20040806 -- Pothos Plant en Vitrocom vinden elkaar met één nieuw softwaresysteem. Als opeenvolgende schakels in de productieketen willen de directies van beide bedrijven de informatiestroom integreren om zo veel bedrijfseconomischer de markt te kunnen bewerken en om klaar te zijn voor de toekomst. Beide bedrijven hebben behoefte aan meer inzicht in het eigen arbeidsproces en in elkaars processen. Pothos Plant en Vitrocom zijn opeenvolgende schakels in de keten en hun logistieke processen moeten op elkaar worden afgestemd. De omvang van het bedrijf en de verschillende vestigingen maakt actuele informatie over partijen, voorraad, orders en locaties steeds meer noodzakelijk.


Het verouderde informatiesysteem van Pothos Plant en de verschillende deeloplossingen van Vitrocom sloten niet meer aan bij de huidige werkwijzen van beide bedrijven. Na een zorgvuldige afweging is als oplossing gekozen voor de software van de Distel Groep uit Leiderdorp waarmee de aansturing van beide bedrijven volledig is geïntegreerd.

Investeren moet renderen.

Peter Olsthoorn, directeur van Pothos, over de keuze voor Distel: "Investeren is prima, maar wat levert het op? We kenden de Distel Groep wel, maar in eerste instantie dachten we dat ze alleen maatwerk maakten. Meestal zijn dit zeer kostbare trajecten en dat zagen we niet zitten. Maar, wat bleek? Met hun , Basis Informatiesysteem Tuinbouw, kunnen ze praktisch een zelfde systeem leveren tegen een lagere investering. Daar komt bij dat Distel door hun tuinbouwervaring prima begrijpt hoe wij werken. Ze kennen de knelpunten die je als vermeerderings-, veredelings- of opkweekbedrijf hebt. En het is prettig om een goede sparringpartner te hebben als je in de toekomst nog eens kritisch naar bepaalde werkwijzen binnen je bedrijf wilt kijken."

Optimale integratie.

Het nieuwe systeem voor Pothos Plant en Vitrocom, is gebaseerd op het door Distel ontwikkelde , het Basis Informatiesysteem Tuinbouw. Het systeem registreert voor beide bedrijven het volledige productieproces. Hierbij moet men denken aan prognoses, orderregistratie, teeltplanning, voorraadbeheer, expeditie en facturering. Daarnaast ondersteunt het systeem ook de aansturing van de werkvloer door middel van werkinstructies. Door een sluitende tracking en tracing bereiken beide bedrijven complete ketenintegratie. Zo is de actuele status of de volledige historie van een partij, plant of verkooporder eenvoudig te herleiden. Met één druk op de knop heeft het management een compleet beeld van de status van een partij of order. Zo heeft men bijvoorbeeld direct en op elk moment een overzicht van de productie per week, per plant of per klant. Vragen van klanten kunnen onmiddellijk beantwoord worden en het systeem ondersteund de toekomstplannen van Pothos en Vitrocom, om de klantservice uit te breiden via het internet.

Bedrijfsprofielen.

Pothos Plant uit Honselersdijk is een vooraanstaand veredelings-, vermeerderings- en opkweekbedrijf van potplanten, vaste planten en aardappelen. De productie van het uitgangsmateriaal van Pothos vindt hoofdzakelijk plaats via het aan Pothos gelieerde Vitrocom en laboratoria in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Mexico, India en Amerika. Op de nieuwe locatie worden de teelten vervolgens opgekweekt en afgehard met behulp van de modernste technieken. Naast weefselkweek vermeerdert Pothos ook vanuit stek en zaad.
De planten worden vervolgens gereedgemaakt voor verzending en geleverd aan klanten in onder meer Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en België.

Vitrocom Holland, eveneens uit Honselersdijk, produceert kwalitatief hoogwaardig en ziektevrij uitgangsmateriaal door middel van weefselkweek. Vitrocom beschikt over meerdere locaties in Nederland en Zuid Afrika. De nieuwe laboratoria voldoen aan de nieuwste technische eisen met betrekking tot werkomstandigheden, hygiëne en klimaatregeling.