Ingezonden persbericht


Persbericht

1928 Olympisch 'oud'

IX Olympiade Amsterdam en het Schiphol stationsgebouw

Vanaf 6 augustus staat het Schipholgebouw uit 1928 in het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad in het teken van de Olympische Zomerspelen van 1928. Maar wat heeft Schiphol met de spelen van 1928 te maken? De nieuwe overzichtstentoonstelling in het Schiphol stationsgebouw geeft antwoord op deze vraag.

Schiphol 1928

De komst van de Olympische Spelen vormde een mooie aanleiding om de "landings- en opstijgplaats voor vliegmachines Schiphol" te vernieuwen. Schiphol moest het visitekaartje voor Nederland worden voor honderden hoogwaardigheidsbekleders en sporters uit de 45 deelnemende landen. Het werd een stationsgebouw in de stijl van de Amsterdamse School. Het originele stationsgebouw is in de Tweede Wereldoorlog totaal vernietigd. Met behulp van oude bouwtekeningen en foto's is het stationsgebouw gereconstrueerd en opnieuw gebouwd in het Luchtvaart Themapark Aviodrome.

Expositie
De expositie toont unieke foto's, herinneringen en officiële kleding van de Nederlandse sporters. Aan de hand van luchtfoto's uit 1924 - 1928 (uit ons historisch fotoarchief) kunt u de bouw van het Olympisch stadion volgen. Een 60 minuten durende film toont het verloop van de spelen in historische filmbeelden. De expositie is gedurende de Olympische Spelen Athene 2004 te zien in Aviodrome.

Openingstijden
Meer informatie over de tentoonstelling Olympisch oud is te vinden op www.aviodrome.nl en via tel. 0900-aviodrome (0900-284637). Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur. In de zomermaanden juli en augustus geldt een verlengde openingstijd van 9:00-18:00 uur

Noot voor de pers,