Waterschap Zuiderzeeland

04 - 25
Lelystad, 6 augustus 2004

Waterschap centraal meldpunt
Eerste gevallen van botulisme aangetroffen

Op twee plaatsen in het beheersgebied van Waterschap Zuiderzeeland is botulisme geconstateerd. Zowel in de buurt van Espel als in de Oostvaardersplassen zijn de afgelopen week dode waterdieren aangetroffen. Na onderzoek door het CIDC Lelystad is vastgesteld dat het om het voor de mens ongevaarlijke type C gaat. Voor waterdieren en vogels is dit type botulisme echter zeer giftig.

Bij de Oostvaardersplassen zijn 70 dode wilde eenden aangetroffen en 68 andere vogels. In de buurt van Espel zijn tot nu toe 27 eenden, 5 andere vogels en 4 dode vissen gevonden.

Sinds 2 jaar coordineert het waterschap de botulimsebestrijding. Via het centrale nummer van het waterschap, 0320 - 274911 kunnen meldingen van dode en zieke waterdieren en vogels worden doorgegeven. Om botulisme vast te stellen, vindt onderzoek plaats door het Centraal Instituut voor Dierziekte en Controle (CIDC) Kadavers worden ingezameld en vernietigd. Bij kleine aantallen is de betreffende gemeente verantwoordelijk voor de afvoer en vernietiging van de kadevers. Bij grote aantallen is de beheerder van het betreffende water verantwoordelijk.

Vergiftiging

De botulismebacterie is in ons land altijd in een af andere variant aanwezig in het water. Bij hoge watertemperaturen, tussen de 20 en 25 ° C en in een eiwitrijke omgeving maakt de bacterie het gif aan. Botulisme is een soort voedselvergiftiging. Watervogels kunnen besmet raken bij het zoeken naar en eten van voedsel waarbij ze besmette (kadaver)deeltjes die naar de bodem zijn gezonken, binnenkrijgen. Daarom is het van belang dat dode dieren zo snel mogelijk uit het water gehaald worden. Vissen die besmet raken vertonen, net als de vogels, verlammingsverschijnselen. Dode vis komt, na enige dagen op de bodem te hebben gelegen, boven drijven. Botulisme komt voor in een aantal varianten, A tot en met F. Voor mensen zijn de typen A, B en E gevaarlijk. Deze typen komen in Nederland niet voor. Type C komt in ons land het meest voor. Het is dit type dat nu ook in ons beheersgebied is aangetroffen.

Melden

Het is belangrijk om, als men dode dieren aantreft, dat direct door te geven via het centrale nummer van het waterschap Zuiderzeeland, 0320 - 274911. De dode dieren moet men niet aanraken, begraven of met het vuilnis meegeven. Was altijd de handen. Ook is het belangrijk concentraties van eenden te voorkomen door ze niet te gaan voeren.