Gemeente Leiden

Plaatsvervangend burgemeester van Buffalo City plotseling overleden

Leiden's Zuid-Afrikaanse zusterstad Buffalo City kreeg op woensdag 4 augustus een gevoelig verlies te verwerken. In zijn kantoor op het Stadhuis overleed op 49-jarige leeftijd Deputy Mayor Desmond Halley plotseling aan een hartaanval. De heer Halley (kleurling, van Indische afkomst) was actief in burgerbewegingen (civic organisations) die streefden naar betere woonomstandigheden in de tijdens het apartheidsregime gevormde 'townships' voor zwarten en kleurlingen. In 1995 werd hij gekozen tot Deputy Mayor, onder de zwarte burgemeester Lulamile Nazo. Hij was zeer actief op het gebied van het verbeteren van woonomstandigheden en het stand komen van internationale handelsbetrekkingen. Als zodanig was hij, vanaf het eerste contact in 1996, betrokken bij de stedenband met Leiden. Sinds dat jaar was de heer Halley vele malen in Leiden, alleen of als lid van een delegatie. De heer Halley was een fervent supporter van de stedenband en een belangrijk aanspreekpunt in de wederzijdse contacten. Zo had hij een groot aandeel in het opzetten van een woningbouwvereniging (de eerste in Zuid-Afrika!) en de bouw van het door deze vereniging te beheren complex portiekwoningen, een project dat met steun uit Leiden en Den Haag werd gerealiseerd.

In een in memoriam schrijft de Buffalo City Daily Dispatch o.a.: 'Halley will be remembered for his role in the formation of the housing association of East London in 1998, which sealed multi-million rand housing development agreements with the Netherlands'.

Desmond Halley laat een vrouw en 3 kinderen na.

Bij de begrafenis van de heer Halley op maandag 9 augustus wordt de gemeente Leiden vertegenwoordigd door oud-wethouder Jan Laurier, die jarenlang nauw contact met de overledene en diens echtgenote Angeline heeft gehad.

Nadere informatie:
Carel van Ingen, coördinator internationale betrekkingen, tel. (071) 516 70 29.


---- --