Gemeente Sneek


Rienk Alberda Panschipper 2004

Rienk Sjoerd Alberda (63) is de Schipper in de Orde van de Sneker Pan van het jaar 2004.
De benoeming viel hem ten deel omdat hij op een bijzondere en kundige wijze een bijdrage levert aan de wedstrijdzeilsport in het algemeen en bijdraagt aan de goede reputatie van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek, de Sneekweek en Sneek in het bijzonder. De heer Alberda is op zeilgebied organisatorisch actief bij de KWS en in de praktijk als wedstrijdzeiler.

Organisatorisch
Panschipper Rienk Alberda raakte via het bestuur van de Flitsclub organisatorisch betrokken bij de KWS. Hij was tien jaar wedstrijdleider bij de Flitsclubkampioenschappen en vanaf 1993 wedstrijdleider van de Paaswedstrijden voor Splash, Flits, Vaurien, Schakel en Flash. Daarnaast maakte 15 jaar lang deel uit van de Technische Commissie van Noord Nederlandse Watersport Bond en zat hij 3 jaar in de Hoofdsectie Wedstrijdzeilen van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Tevens was Alberda bestuurslid van de Vrijheidsklassenorganisatie (5 jaar) en is hij erelid van deze club. Ook was hij initiatiefnemer van door de KWS georganiseerde zeilevenementen op het IJsselmeer bij Stavoren.

Als doorgewinterd deelnemer aan de KWS-Schuttevaerrace werd de nieuwe Panschipper ooit verzocht op te treden als wedstrijdleider en medeorganisator en deze functies vervult hij nu al weer 18 jaar. Verder maakt hij deel uit van de jury tijdens de Holland-Friesland wedstrijden in de Regenboog. Zijn stijl van werken kenmerkt zich door enerzijds een theoretische en perfectionistische benadering van problemen, maar anderzijds is hij zeer rechtvaardig en heeft hij veel oog voor de wedstrijdzeiler zelf.

Wedstrijdzeiler
Het (wedstrijd)zeilen werd Rienk Alberda met de paplepel ingegoten; hij is dan ook een trouw deelnemer aan Sneekweken. De Panschipper 2004 begon in de huurboten van het bedrijf van zijn vader, boekte zijn eerste successen in de verenigingsboten van de Koninklijke Zeilvereniging Sneek en bouwde daarna een uitgebreide loopbaan in de wedstrijdzeilsport op. Hij kwam in vele klassen uit, onder andere in de Vrijheid (twee keer nationaal kampioen) en de OK-jol en maakte in de Tempest deel uit van de Nederlandse kernploeg.

Tussen 1972 en 1980 voer Alberda veel op zee. Hij nam onder andere deel aan de Fastnet Race in een ¼ tonner. Daarnaast deed hij mee aan de Cowes Week en de Admirals Cup. Alberda is Europees kampioen in de Sailhorse, op de Ammersee en Nederlands kampioen in de Yngling. Voor deze laatste klasse deed hij veel aan de promotie, in binnen- en buitenland. Hij was winnaar van de Verbondsbezem in IOR IV, winnaar van de Primus inter Pares wedstrijden op Loosdrecht. Via een tweedehands Valk en een korte overstap naar de O-jol, vervolgt Alberda momenteel zijn zeilersloopbaan in de Pampus.
Door zijn uiteenlopende ervaringen is de Panschipper 2004 zeer breed georiënteerd en heeft hij zich een uitgebreide kennis eigen gemaakt van de bouw van wedstrijdschepen, het maken van zeilen, trim en scheepsbeslag.

Algemene informatie
In de orde van de Sneker Pan worden als schipper opgenomen personen die zich verdienstelijk maken voor de zeilsport in het algemeen en voor de Sneekweek in het bijzonder. De benoeming geschiedt door de gemeente Sneek, op voordracht van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Aan de benoeming zijn verbonden een koekenpan die de Panschipper in de top van de mast dient te voeren en een zilveren draaginsigne in de vorm van een koekenpan.
De benoeming vindt plaats sinds 1954.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 6-8-2004