GGD Rotterdam e.o.


Kinkhoest: laat uw kind tijdig vaccineren

Op dit moment kampt Nederland met een kinkhoestepidemie. Ook in Rotterdam en omgeving is dat merkbaar. De GGD Rotterdam e.o. adviseert ouders om hun kinderen tijdig te laten vaccineren en de vaccinatie niet uit te stellen tot er een nieuw vaccin beschikbaar komt.

Wat is kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. Het begint vaak met een gewone neusverkoudheid. Na een week ontstaan hoestbuien die soms zodanig zijn dat je tijdens de bui nauwelijks kan ademhalen. Dit heftige hoesten wordt ook wel kinken genoemd, vandaar de naam kinkhoest. Deze buien houden wel twee weken aan en daarna heeft de patiënt vaak nog een paar weken een wat lossere hoest.

Om de 3 a 4 jaar is er een kinkhoestepidemie in Nederland. Omdat de vorige kinkhoestepidemie in 2001 was, komt de huidige kinkhoestepidemie niet onverwacht. Naar verwachting zal de epidemie nog een aantal maanden aanhouden.

Voor volwassenen is de ziekte wel erg vervelend maar niet gevaarlijk. Kinderen onder de één jaar kunnen soms door de hoestbuien te weinig zuurstof krijgen. Voor hen is de ziekte wel gevaarlijk. Sinds 1952 worden daarom kinderen in Nederland gevaccineerd tegen kinkhoest via het rijksvaccinatieprogramma. De vaccinaties worden gegeven op een leeftijd van twee, drie, vier en elf maanden met een herhalingsprik na vier jaar. Sindsdien worden er nog maar weinig kinderen met ernstige kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

Kinkhoest in de regio Rotterdam

Ook in de regio Rotterdam is de epidemie merkbaar. De afgelopen 4 weken zijn er 85 meldingen geweest van kinkhoest bij de GGD Rotterdam e.o waar dat er normaal maar 15 zijn. Waarschijnlijk zijn er in Rotterdam echter veel meer mensen met kinkhoest omdat niet alle gevallen van kinkhoest bij de GGD worden gemeld. Alleen als de huisarts het nodig vindt om met bloedonderzoek de kinkhoest te bewijzen wordt melding gedaan bij de GGD. Met name bij volwassenen en gevaccineerde kinderen lijkt kinkhoest vaak op een gewone verkoudheid of griep.

De GGD Rotterdam e.o. adviseert ouders om hun kinderen tijdig te laten vaccineren en de vaccinatie niet uit te stellen tot het nieuwe vaccin volgend jaar beschikbaar komt. De GGD kan huisartsen, scholen en kindercentra adviseren over hoe om te gaan met kinderen met kinkhoest en hoe kleine babys die met kinkhoestpatiënten in contact zijn geweest beschermd kunnen worden.

Vaccinatie beschermt

Omdat kinkhoest nu veel voorkomt, is het belangrijk dat ouders hun kinderen tijdig laten vaccineren. Heel jonge kinderen die nog niet gevaccineerd zijn, zijn erg vatbaar voor kinkhoest en kunnen ernstige complicaties krijgen met ziekenhuisopname en zelfs sterfte tot gevolg. Daarom is het onverstandig de vaccinatie tegen kinkhoest uit te stellen. Het huidige vaccin is veilig en beschermt tegen de ziekte kinkhoest, met name de ernstige complicaties ervan. Na de eerste twee vaccinaties (op twee en drie maanden) heeft een kind al een zeker mate van bescherming. Kinderen die de vaccinaties op de leeftijd van twee, drie, vier en elf maanden hebben gekregen zijn in hoge mate beschermd tegen de ziekte. Een klein deel van hen kan de infectie toch oplopen, maar de ziekte is dan veel milder.

In 2005 zullen de consultatiebureaus een nieuw vaccin tegen kinkhoest gaan gebruiken. Het huidige vaccin veroorzaakt bij sommige kinderen pijn en huilen op de dag van de vaccinatie. Dat zal bij het nieuwe vaccin bij wat minder kinderen optreden. Uitstellen van de vaccinatie tot 2005 is echter niet verstandig en niet nodig.

Vaccineren uit solidariteit?

De huidige kinkhoestepidemie wordt niet veroorzaakt doordat ouders hun kinderen niet of later laten vaccineren. Wel kan de epidemie iets versterkt of verlengd worden. Als een kind is gevaccineerd zal het niet snel jongere vriendjes en vriendinnetjes besmetten die nog niet volledig zijn gevaccineerd.

Vaccinaties tegen kinkhoest zijn alleen voor kinderen nodig. Ze zijn verkrijgbaar via het consultatiebureau. Als uw kind al zijn vaccinaties heeft gehad is het niet nodig om verdere actie te ondernemen. Als u denkt dat uw kind kinkhoest heeft kunt u uw huisarts bezoeken voor advies. Houdt uw hoestende kind in ieder geval uit de buurt van jonge babys.