STICHTING WAKKER DIER

Wakker Dier: BEN & JERRY'S LOOPT OP (BATTERIJ)EIEREN

Ben & Jerry's heeft haar Buitendag die vandaag georganiseerd zou worden als het 'grootste eendaagse openluchtevenement van Nederland' op het laatste moment afgelast, nadat Wakker Dier had aangekondigd aktie te zullen voeren voor diervriendelijke eieren in Ben & Jerry's ijs. Of er een oorzakelijk verband is, is moeilijk vast te stellen, maar feit is dat Ben & Jerry's al maanden 30.000 gratis kaarten probeert te slijten via tal van internetsites. Na de dag eerst in juli te hebben uitgesteld, is het evenement nu omgedoopt in een non-event. De hele Nederlandse kustlijn is door Ben& Jerry's uitgeroepen tot festivalterrein en elke strandganger mag op eigen kosten een ijsje nuttigen. That's all.
Wanneer Ben & Jerry's gehoopt had met het omdopen van hun Buitendag tot een Non-Event ook van de eierdiscussie verlost te zijn, moeten we ze teleurstellen.
Vandaag zullen aktievoerders van Wakker Dier op verschillende verkooppunten starten met acties waarin ijsco-eters wordt gevraagd protestkaarten te ondertekenen. Hierop wordt Ben & Jerry's opgeroepen scharreleieren voor hun geld en vooral voor hun ijsjes te kiezen. Daarmee wordt de aftrap gegeven tot een grotere internetaktie die ijseters voorlicht over de ingredienten van Ben & Jerry's ijs. Tevens is vandaag een protestsite gestart via www.wakkerdier.nl waar ijsco-eters worden opgeroepen protestmails te sturen naar de directie van Ben&Jerry's Benelux tot het moment dat er diervriendelijker eieren gebruikt gaan worden.

Los van de vraag of Ben & Jerry's nu ijsjes of poetsen verkopen, feit blijft dat de leverancier van 'Finest All Natural' ijsjes, eieren verwerkt die ver van dat predikaat afstaan. In weerwil van het sociale gezicht dat Ben & Jerry's tot hun handelsmerk maakte, is het ijsmerk nog steeds niet bereid scharreleieren in haar producten te verwerken. Opmerkelijk, omdat andere Unilever bedrijven zoals Calvé die stap al wel gezet hebben, zonder zich daar al te zeer voor op de borst te kloppen.

Wakker Dier vindt dat Ben & Jerry's ijs een dieronvriendelijke bijsmaak heeft zolang het merk doorgaat met het verwerken van ei-producten uit de legbatterij. Zelfs de Europese Ministerraad heeft al in 1999 uitgesproken dat de legbatterij een onverantwoord dieronvriendelijk houderijsysteem is.

LEGBATTERIJCAMPAGNE
De actie van Wakker Dier past in een legbatterijcampagne die gericht is op producenten die eieren in hun producten verwerken zoals koekjes, cake, salades en mayonaise waarin nog steeds honderden miljoenen batterij-eieren per jaar worden verwerkt. Alle Nederlandse supermarkten zegden vorig jaar Wakker Dier al toe om over te schakelen op een volledig scharrelschap. Dat scheelt meer dan een miljard batterij-eieren per jaar en bezorgt 5 miljoen kippen een beter leven met legnesten, zitstokken en stro om in te scharrelen. Daarna zegden horecagroothandels als Makro, Lucas Klamer, Sligro, Sodexho en Deli XL toe te stoppen met het batterij-ei. Dit jaar zegden ook diverse koekjesbedrijven en andere grootverbruikers toe om te schakelen naar scharreleieren: Bakkersland van het bekende Oma's Cake en Multivlaai, Maître Paul, Supervlaai, Quorn, Zwarte Kip Advocaat en Bakker Bart.

Meer informatie: Marianne Thieme 06-24269917