Skatebond Nederland

Persbericht Skatebond Nederland

----------
EK-zilver voor Arjan Smit en brons voor vrouwenploeg

Arjan Smit heeft vanavond zilver gewonnen op de 10 km puntenkoers op het Europees kampioenschap. De 26-jarige Nijevener kwam twee punten te kort op de Italiaanse winnaar Massimilliano Presti: 17 om 19. De vrouwen pakten brons op de 10 km aflossingskoers met Tijn Ponjee uit Utrecht, Elma de Vries uit Haule en Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk.
De teller voor Nederland staat op dit EK in eigen land nu op zes medailles: vier keer zilver en twee keer brons. Nooit eerder was Nederland zo succesvol op een EK voor senioren. "Het gaat zo goed, ik ben nu hongerig naar goud," aldus de Australische bondscoach Desly Hill. Morgen wordt in Groningen nog de marathon verreden op een parcours van 2,5 km.

Smit had zijn zinnen gezet op de puntenkoers. Voor ongeveer 3500 toeschouwers moest op het wegparcours in de Groningse binnenstad, met oplopende finishstraat, elke ronde worden gesprint voor punten. De eerste drie keer sprintte Smit niet mee. "Dat was de taktiek. Ik ben een langzame starter, ik moet het zo aanpakken. Het is niet zo dat ik punten heb laten liggen, ik kon niet beter. Het was een hele moeilijke wedstrijd. Het was al moeilijk om naar voren te komen in het peloton, ook zonder mee te sprinten voor de punten. De tweede helft ging super," aldus Nederlands beste skeelerrijder, die in 2002 zilver won op het WK en vorig jaar brons op het EK, beide keren ook op de puntenkoers. Smit bedankte zijn ploegmaats Ingmar Berga uit Wapenveld en Arjan Mombarg uit Vorden. "Zij hebben me beiden geholpen. Het is geweldig als je als ploeg zo kunt rijden." Berga en Mombarg eindigden na hun knechtenrol als 23e en 24e. De Nederlanders kenden het parcours beter dan de buitenlandse concurrentie. De laatste weken trainden de bondscoaches Desly Hill en John Davis met de selectie elke zondagochtend vanaf half zeven op het wegparcours, omdat alleen op dat tijdstip de binnenstad kon worden afgezet. "Dankzij heel veel mensen hebben we op dit parcours kunnen trainen. Die steun is enorm veel waard," zei Smit.
De mannenploeg moest op de 10 km aflossingskoers teleurgesteld genoegen nemen met de vierde plaats. Karlo Timmerman uit Staphorst, die de laatste ronde deed, kwam als tweede de laatste bocht uit, maar raakte uit balans doordat hij met zijn skeeler tegen een stoeprand kwam. Eerder in de race had Roy Boeve uit Kampen een gat dicht gereden, nadat de Fransen voorsprong hadden genomen. Ook de derde Nederlandse teamgenoot, Ronald Mulder uit Zwolle, wist steeds goed voorin te blijven.
Eerder op de avond werd de Utrechtse Tijn Ponjee, die gisteren zilver greep op de 200 m, vierde op de 500 meter. Ronald Mulder was bij de mannen op deze afstand de beste Nederlander op de 8e plaats.
In de 10 km puntenkoers was Foske Tamar van der Wal de beste Nederlandse op de 9e plaats. Eén keer won ze een sprint om de punten. Nienke Stenekes uit Damwoude reed ook verdienstelijk mee in het peloton en werd 13e. Janneke Hut uit Haulerwijk werd 23e. De Franse Nathalie Barbotin pakte met grote voorsprong het goud, voor de Italiaanse Laura Lardani en de Belgische Hilde Goovaerts.
Op de 500 m was het goud voor de Italiaanse Maria Laura Orru in een tijd van 48,107, voor haar landgenote Cinzia Ponzetti en de Franse Estelle Flourens.
Elma de Vries uit Haule en Mischa Top uit Hoogkerk bereikten de halve finale van de 500 m. De Vries eindigde als 11e en Top als 12e. Karlo Timmerman uit Staphorst kwam als 10e binnen, Roy Boeve uit Kampen als 22e. De Italiaan Luca Saggiorato pakte zijn tweede gouden medaille (tijd 44,463). Het zilver ging naar de Belg Wouter Hebbrecht, die gisteren al brons won op de 200 meter. Het brons ging naar de Duitser Mathias Schwierz die gisteren zilver oogstte.

Meer info: www.euroinline2004.nl

----------

----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl