Politie Friesland

Politieberichten van 06/08 13.00 uur t/m 07/08 13.00 uur.

Fryslân 07-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden: onderzoek schietincident Pilotenespel
Vrijdag omstreeks 16.00 uur heeft de brandweerbij een zoekactie een pistool aangetroffen op de plaats waar de 22-jarige zich zelf van het leven heeft beroofd. Het gaat vermoedelijk om het bewuste wapen. Het pistool is voor nader onderzoek veilig gesteld.
Het onderzoek van het stoffelijk overschot bij het NFL heeft niet tot nieuwe gezichtspunten geleid.
Alhoewel in het onderzoek met elk scenario rekening wordt gehouden, lijkt het er niet op dat het slachtoffer opzettelijk is beschoten. Over de toedracht kunnen nog geen definitieve uitspraken worden gedaan. Het onderzoek is nog niet afgerond. Meerdere getuigen en betrokkenen, waaronder het slachtoffer, worden vandaag en daarna nog gehoord.

Elsloo: politieonderzoek drenkeling Aekingameer afgerond
De politie heeft het onderzoek naar de drenkeling van het Aekingermeer afgerond. De eindconclusie is dat het slachtoffer, een 16-jarige inwoner van Appelscha, door verdrinking om het leven is gekomen. De afgelopen dagen zijn diverse getuigen gehoord waaronder de jongeren die zich op het meer bevonden toen het slachtoffer in moeilijkheden raakte. Vanaf het begin is de politie ervan uitgegaan dat het geen misdrijf, maar een verdrinkingsongeval betrof. Het onderzoek heeft dit bevestigd. Er is geen enkele aanwijzingen gevonden waarbij sprake is geweest van een misdrijf.

Engwierum: woningbrand
Vrijdag omstreeks 11.20 uur ontstond brand bij een woning aan de Sylsterwei. De dakgoot werd gerepareerd, waarbij een brander werd gebruikt. De dakisolatie en vervolgens de dakkapel vatte vlam. Bewoners trachtten met behulp van tuinslangen de brand te blussen, maar dat lukte niet. De brandweer kwam ter plaatse en had de brand om 12.05 uur meester. Het ging om twee woningen onder één kap; beide woningen raakten door brand beschadigd.

Damwoude: aanrijding en alcohol
Vrijdag omstreeks 17.00 uur vond op de Voorweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fietser. Beide voertuigen reden in westelijke richting, de fietser voorop. De auto, bestuurd door een 50-jarige man uit Damwoude, reed tegen de achterzijde van de fietser, een 43-jarige man uit Dokkum. De automobilist bleek te hebben gedronken. Hij kreeg een rijverbod van 10 uren. Ook bleek zijn rijbewijs al eerder ingevorderd te zijn. Voor al deze zaken wordt proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt.

Joure: inbraak winkel
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in de opslag van een winkel aan de Botterstraat. Men kwam binnen na het forceren van een uitzetraam. Er is een hoeveelheid kleding weggenomen, hoeveelheid en waarde nog niet bekend. Een 62-jarige inwoner van Joure deed aangifte.

Harlingen: te snelle alcomobilist
Een 24-jarige inwoner van Sexbierum is vrijdagnacht verbaliseerd voor een reeks verkeersovertredingen. Op de A31 tussen Franeker en Harlingen reed hij met een snelheid van minstens 154 km/u; ter plaatse is 120 km/u toegestaan. Na afgeslagen te zijn op de afrit Harlingen Havens reed hij met een snelheid van 92 km/u over de Oude Ringmuur; daar is slechts 60 toegestaan. Vervolgens parkeerde hij zijn voertuig op het trottoir van de Waddenpromenade. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 410 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van drie uur opgelegd en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Voor het rijden onder invloed kreeg hij een boete van 315,- en voor de snelheid op de snelweg 145,-. De hoogte voor de boete op de Oude Ringmuur zal nog door de officier van justitie worden vastgesteld.

Dokkum: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 18.40 uur vond op de Eewal een aanrijding plaats tussen twee fietsers. Een 54-jarige man uit Leeuwarden botste op het fietspad in een onoverzichtelijke bocht frontaal op een
tegemoetkomende fietser, een 38-jarige man uit Burdaard. Beide fietsers raakten gewond. De man uit Leeuwarden is overgebracht naar het ziekenhuis MCL-zuid. De andere fietser klaagde over pijn in de borststreek, maar wenste niet naar het ziekenhuis te gaan.

Leeuwarden: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 01.45 uur vond op de Weideflora een eenzijdig aanrijding plaats met een personenauto. Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden reed ter hoogte van het Raaigras een paal van een verkeersbord volledig plat. De bestuurder had gedronken. Aan het bureau blies hij 320 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Sexbierum: gewonde na vlam in de pan
Vrijdag omstreeks 23.00 uur is een 38-jarige inwoner van Sexbierum gewond geraakt nadat de vlam in de frituurpan was geslagen. De man zette de pan op het vuur in zijn woning aan het Frjentsjerterein. Toen de pan vlam vatte wilde hij dit blussen met water, met tegengesteld effect. Er brak brand uit en de bewoner raakte gewond door de vlammen. Hij rende zijn woning uit en sprong direct in de sloor nabij zijn woning. Hij is met ernstige eerste- en tweedegraads brandwonden eerst overgebracht naar het MCL en later naar het AZ Groningen. De brand werd door een buurtbewoner geblust. De brandweer bracht de frituurpan naar buiten.

Ameland: verdachte aangehouden na mishandeling
De politie heeft vrijdagnacht een 23-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. Kort daarvoor zou hij op de Molenweg in Nes een 26-jarige man uit Steenwijk hebben geslagen. De verdachte werd op aanwijzing van getuigen aangehouden. Wat de aanleiding tot de mishandeling was is niet bekend.

Workum: auto in sloot
Vrijdag omstreeks 17.05 uur is een 17-jarige jongeman uit Gaast in de sloot geraakt. Hij reed met een personenauto over de Brouwersdyk en raakte, waarschijn lijk door onoplettendheid, in de berm. Hij corrigeerde te sterk tegen en belandde links van de weg in de sloot. Hij kwam er af met een nat pak. De auto was van zijn ouders.

Joure: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 02.00 uur vond op de A7 een eenzijdig ongeval plaats met een personenauto. De bestuurster, een 24-jarige vrouw uit Utrecht, reed rijdende vanuit de richting Heerenveen, op het verkeersplein rechtdoor. Zijzelf en een 21-jarige passagiere, eveneens afkomstig uit Utrecht, raakten gewond en zijn ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan het Keetwaltje. Men is via een bovenraampje binnengeklommen. Uit de woning werd een DVD-speler en een laptop weggenomen. De 21-jarige bewoonster deed aangifte.

Joure: aanrijding met letsel en alcohol
Zaterdag omstreeks 05.45 uur is een 27-jarige man uit Arnhem gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de A7. Een 23-jarige man uit Lelystad reed met zijn personenauto van uit de richting Heerenveen rechtdoor het verkeersplein op. Daarbij raakte zijn passagier gewond; hij is met neusletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurder had gedronken. Hij blies aan het bureau 275 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):
Zaterdag 00.40 uur, Burgemeester Wuiteweg in Drachten, 17-jarige bestuurder van een bromfiets uit Drachten, 455 ug/l;
Vrijdag 23.40 uur, Harinxmakade in Sneek, 17-jarige bromfietser uit Sneek, 350 ug/l, tegen de verdachte wordt tevens proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder helm, zonder certificaat en zonder verzekeringsplaatje.
Naast rijverboden wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.