Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bianca Muhren verovert zilver op EK

In een zeer spannende slotronde heeft Bianca Muhren op het EK Jeugd in het Turkse Ürgüp de gedeelde eerste plaats veroverd. Of dit ook goud betekende, moest nog even afgewacht worden. Bianca diende met zwart winnen van de Poolse Jolanta Zawadzka en daarin slaagde zij glansrijk. Haar grote concurrente Salome Melia uit Georgië won nogal gemakkelijk van haar landgenote Nino Batsiashvili en eindigde daardoor samen met Bianca op 7,5 uit 9. Boze opzet valt niet te bewijzen, maar Batsiashvili speelde voor haar doen bijzonder zwak.

Nadat alle uitslagen bekend waren geworden, bleek dat Bianca een half weerstandspuntje tekort kwam voor het goud. Maar het zilver is evengoed een geweldige prestatie! Bianca verloor geen enkele partij en speelde vanaf het begin aan de topborden. Meestal is een score van 7,5 uit 9 ook wel voldoende voor de eerste plaats. Zilver met een gouden rand derhalve, een bijzonder knappe prestatie van het achttienjarige talent uit Rosmalen!
Aansluitend aan het EK zal Bianca deelnemen aan de Stork Young Masters, de invitatiegroep van het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in Hengelo. Dit is het grootste jeugdtoernooi van West-Europa.

De andere Nederlandse deelnemers beleefden een redelijke slotronde. Donna Schut sloot het toernooi af met drie zeges en behaalde aldus toch nog 4,5 uit 9. Een prachtig debuut. Met een puntje minder moesten Chantal van Eijk en Martine Middelveld genoegen nemen. Ook zijn haalden het volle punt in de laatste ronde (Martine via een bye). Robert Ris kon zijn prachtige start in dit toernooi geen vervolg geven en eindigde op 4 uit 9. Ook Wouter Spoelman had een magere tweede helft en moest uiteindelijk genoegen nemen met 5,5 uit 9. Cyriel Pex besloot zijn toernooi wel in majeur en zijn 5 uit 9 betekent een uitstekend resultaat. Ook Floris Busscher zal met zijn 3,5 uit 9 best tevreden zijn.
Morgen kunt u hier meer lezen over de feestelijke ontvangst van onze delegatie op Schiphol in alle vroegte (6.20 uur).