NMBS

Spoor Hasselt-Houthalen wordt verder vernieuwd

23/07/2004

Na de bouwvakantie gaat de grondige vernieuwing van de sporen tussen Hasselt en Houthalen verder. Op dit gedeelte van de verbinding Hasselt Mol worden de houten dwarsliggers vervangen door betonnen exemplaren. Lange spoorstaven komen in de plaats van korte stukken. Op verschillende plaatsen is de steenballastlaag onvoldoende dik wat weinig stabiliteit biedt en veel onderhoud vergt. Daarom wordt de steenballastlaag 10 tot 15 centimeter hoger gemaakt. De overwegen tussen Hasselt en Houthalen krijgen eveneens een saneringsbeurt.

Tijdens het weekend van 7-8 augustus wordt de overweg aan de Alkenhoofseweg (Zondhoven) volledig vernieuwd. Daardoor kunnen er geen treinen rijden tussen Hasselt en Zolder. Vervangingsbussen nemen hun taak over. Deze bussen vertrekken uit Hasselt richting Zolder 15 minuten vroeger (op de onpare uren 57 minuten) dan de normale dienstregeling van de treinen. In Zolder vertrekt de bus na aankomst van de trein. De rit naar Hasselt vergt 15 minuten meer dan de normale treinrit.

Het wegverkeer kan geen gebruik maken van de overweg aan de Alkenhoofseweg van woensdag 4 tot dinsdag 17 augustus. Ook de overweg aan de Halveweg gaat dicht van woensdag 4 tot vrijdag 13 augustus. De overweg aan de Katschitstraat/Stationsstraat die tussen deze twee gesloten overwegen ligt, staat aangeduid als alternatieve route.

Om het treinverkeer zo weinig mogelijk te hinderen, wordt op weekdagen ook s nachts verder gewerkt. De aannemer kreeg de opdracht om eventueel werflawaai tot het strikt noodzakelijke te beperken.

Het project dat in mei van start ging, zal nog het ganse najaar worden verder gezet.
Na realisatie zorgt dit project voor minder geluidshinder in de omgeving en voor meer comfort voor het treinreizigers en het autoverkeer aan de overwegen. De gesaneerde sporen vergen minder onderhoud. Het project kost 3,16 miljoen euro.