Gemeente Hoorn


Bestuur en organisatie > Actueel > Nieuws Kermis
Raad van State over Westerblokker
Geluidsrichtlijn horeca
Wegwijs in Hoorn 2005
Uitkeringsfraude
Spectaculaire dagtrips
Mega Summer Games

7 t/m 16 augustus: tien dagen kermis

Persbericht d.d.: 22 juli 2004

De Hoornse binnenstad staat van zaterdag 7 t/m maandag 16 augustus 2004 in het teken van de kermis. Er komen 71 attracties. Tot de nieuwe attracties die voor het nodige spektakel gaan zorgen, behoren de wildwaterbaan River Rafting (Vale Hen), de superglijbaan Mega Slide (Ramen), de 35 meter hoge Scream (Kerkplein), Pirates of the Caribbean (Gouw) en een nieuw reuzenrad (Vale Hen).

Op de openingsdag en de familiedag is er met name voor kinderen veel te doen en te beleven. Ook bij de keuze van nieuwe attracties is dit jaar extra rekening gehouden met wat kinderen leuk vinden.

De Stichting Kleurrijk zorgt voor het tiende jaar voor nostalgische attracties op de Roode Steen. Dit jaar zijn dat Peter Pan Railways, een zweefmolen en een bootjesmolen, de Rups en de Rotor Kleefwand.

Traditiegetrouw is het op de laatste kermisdag Lappendag.

Kermis Veiligheid
Voor de kermis geldt dit jaar nieuw brandveiligheidsbeleid dat is geformaliseerd in de vorm van voorschriften voor de gemeente als organisator en voor de exploitanten.

De belangrijkste maatregel is, dat er minimaal 5 meter vrije ruimte aanwezig moet zijn tussen de kermisattracties en de dichtstbijzijnde gevel. Dit voorkomt brandoverslag en het kermisterrein wordt voor de brandweer beter bereikbaar.
Als een kleinere afstand onvermijdelijk is, dan moet gebruik worden gemaakt van onbrandbare en brandwerende materialen. Zo wordt bij de achtbaan uitsluitend gebruikgemaakt van metaal, terwijl brandwerende schermen het ook mogelijk kunnen maken een attractie dichter bij een gevel te plaatsen.
Er worden brandwachten ingezet, die gevaarlijke situaties tijdig signaleren, zorgen voor alarmering en een rol spelen bij de openbare orde en veiligheid.
De gevolgen van de nieuwe voorschriften zullen vooral zichtbaar zijn op de Gouw en de Nieuwstraat. De attracties krijgen daar aan de achterzijde meer ruimte. De standplaatsen recht voor het Statenlogement komen te vervallen.
Zonder dat er veel verandert aan de opstelling van de kermis als geheel is er sprake van een duidelijke verbetering van de veiligheid voor inwoners, exploitanten en bezoekers van de Hoornse kermis.

Opbouw
De opbouw van de kermisattracties start op woensdag 4 augustus vanaf 18.00 uur. Tijdens de opbouw van de kermis en tijdens de kermis zelf is het kermiscoördinatieteam telefonisch bereikbaar voor alle vragen en zaken die met de kermis te maken hebben. Het team bestaat uit medewerkers van de brandweer, de politie en de gemeente. Het team is vanaf woensdag 4 augustus 18.00 uur tot en met maandag 16 augustus (Lappendag) 23.00 uur bereikbaar op het telefoonnummer 06 20000255. De leden van het team zijn herkenbaar aan hun gele T-shirts.

Kermiskrant
Uiteraard verschijnt er weer een speciale kermiskrant. Die wordt op zondag 1 augustus in heel West-Friesland verspreid als bijlage van Zondag. De krant biedt extra voordeel omdat alle kermisexploitanten een prijsaanbieding hebben geplaatst. Kinderen kunnen mooie prijzen winnen door deel te nemen aan een kleurwedstrijd.

Officiële opening
De kermis gaat op zaterdag 7 augustus van start met een theateract. Om 13.30 uur op de hoek Dal/Spoorstraat. Dit jaar zijn de theatergroepen Warner & Consorten en Tambora gevraagd de opening van de kermis te verzorgen. Zij maken speciaal voor de opening een kort spectaculair stuk met rijdende machines, ongewone muziekinstrumenten en absurde acties.

Warner & Consorten is een groep beeldhouwers, muzikanten, dansers en acteurs die bekend staat om voorstellingen op ongewone binnen- en buitenlocaties. Eerder was Warner & Consorten in Hoorn te zien in De Garage en in de voormalige Drukkerij Noordholland. Tambora laat zien dat er ritme te halen valt uit alles waar je op slaat. In hun show hebben stoelen en fietsen inmiddels plaats gemaakt voor olievaten, rolemmers en auto-onderdelen.

Tijdens de optredens duiken spelers op onverwachte momenten op tussen het publiek met een bizar muziekstuk of een mechanische installatie, dus let goed op als je naar de opening van de kermis gaat! Humor, spektakel en interactie met het publiek staan centraal.

Bijzondere gasten
Zaterdag 7 augustus om 16.00 uur: Sponge Bob. Woensdag 11 augustus om 15.00 uur: Bob de Bouwer Zondag 15 augustus om 16.00 uur: optreden van Idols-finaliste Marlies (hoek Dal/Spoorstraat)

Openingsuren
De kermis gaat iedere dag om 14.00 open; alleen op woensdag 11 en zaterdag 14 augustus al om 12.00 uur. Voor Lappendag gelden afwijkende openingstijden: van 10.00 tot 16.00 uur. De kermis stopt om 24.00 uur. Op vrijdag 13 augustus en beide zaterdagen draait de kermis een uurtje langer, namelijk tot 01.00 uur.

De nostalgische kermis stopt op zondag 15 augustus om 18.00 uur om ruimte te maken voor de Lappendagkramen.

Ritprijzen
Nieuw is dat de ritprijzen op maandag, dinsdag en donderdag aan een maximum zijn gebonden: EUR 1,50 voor kindervermaak en EUR 2,50 voor groot vermaak.
Op woensdag 11 augustus is het familiedag. Dan zijn de ritprijzen tussen 12.00 en 19.00 uur extra voordelig: EUR 1,00 voor kindervermaak en EUR 1,50 voor de grotere attracties. Ook de overige attracties komen met familiedagaanbiedingen. Let ook op de kortingsbonnen in de kermiskrant.
Op de familiedag kunnen kinderen zich laten schminken, overal in de stad zijn clowns aanwezig en om 15.00 uur komt Bob de Bouwer naar de kermis toe.

Extra toiletten, afvalbakken en verlichting Op de Dubbele Buurt, Gedempte Turfhaven, Dal en Roode Steen worden toiletwagens geplaatst. Bovendien komen op de Roode Steen en het Kerkplein extra voorzieningen in de vorm van plaskruizen of chemische toiletcabines.
De gemeente voorziet een aantal donkere plekken op de kermis van extra verlichting. Er komen ook meer afvalbakken.

Verplaatsing zaterdagmarkten
Vanwege de kermis worden de wekelijkse zaterdagmarkten op 7 en 14 augustus op het Grote en Kleine Noord gehouden.

Verkeersmaatregelen
Er worden van 2 tot en met 17 augustus diverse verkeersmaatregelen genomen worden om het verkeer zo goed mogelijk te geleiden.
* De parkeerterreinen Pelmolenpad en Nieuwe Wal worden met ingang van maandag 2 augustus afgesloten om ruimte te maken voor de woonwagens van de kermisexploitanten.
* Op het parkeerterrein Noorderveemarkt kan men met uitzondering van Lappendag (betaald) parkeren.

* De volgende straten zijn van 4 t/m 17 augustus geheel of gedeeltelijk afgesloten: Dal, Gedempte Turfhaven, Gouw, Kerkplein, Kerkstraat, Nieuwland-Oost, Nieuwstraat, Dubbele Buurt, gedeelte Breed, en Spoorstraat.

* Het parkeerterrein Vale Hen is van 3 t/m 17 augustus afgesloten.
* Breed en Achterom wordt in de periode van 3 t/m 17 augustus afgesloten voor grote voertuigen.
* Eén rijstrook van de Hoge Vest, aan de zijde van het parkeerterrein Vale Hen, wordt op 4, 5 en 6 augustus afgesloten ten behoeve van het parkeren van pakwagens. Het verkeer wordt zonodig geregeld met behulp van mobiele verkeerslichten.
* Op de zaterdagen 7 en 14 augustus en op Lappendag maandag 16 augustus is er een extra parkeermogelijkheid op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en de Hulk. Daartoe wordt één baan afgesloten en eenrichtingsverkeer ingesteld. Verkeer op de Westerdijk is dan uitsluitend mogelijk vanaf de Vale Hen in de richting van De Hulk/Venneweg. Er komen afzettingen ter hoogte van de Westersingel en de Hulk. Omleidingen staan aangegeven.

Aanvullende verkeersmaatregelen tijdens de vuurwerkavond en Lappendag Afgelopen jaren is gebleken dat de bereikbaarheid van (delen van) de binnenstad voor de hulpverleningsdiensten te wensen overliet. In overleg met de politie en de brandweer is een aantal extra maatregelen getroffen waardoor het voor deze diensten mogelijk blijft adressen in de binnenstad te bereiken in geval van calamiteiten.

Op de vuurwerkavond (vrijdag 13 augustus):
* zijn de Hoge Vest (ter hoogte van de Weel/Noorderveemarkt) voor voertuigen in de richting Westerdijk/Breed, de Westerdijk (ter hoogte van de Hulk) voor verkeer in de richting Hoge Vest, de Westerdijk, de Wijdesteeg en het Achterom van 21.00 tot 23.00 uur afgesloten voor het verkeer;

* geldt na afloop van het vuurwerk op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en De Hulk éénrichtingsverkeer richting De Hulk.

Op Lappendag (maandag 16 augustus) is:
* de Veemarkt-westzijde, de Noorderveemarkt (inclusief het parkeerterrein) afgesloten voor het verkeer;
* de Westerdijk ter hoogte van het Breed tussen 6.00 en 14.30 uur afgesloten voor voertuigen, uitgezonderd aanwonenden en bestemmingsverkeer. Van 14.30 tot 18.00 uur geldt de afsluiting voor al het verkeer;

* de Wijdesteeg afgesloten voor het verkeer;
* de Achterstraat afgesloten voor het verkeer.

Bewaakte fietsenstalling
De (gratis) bewaakte fietsenstalling op de kop van de Veemarkt is ook tijdens de kermis en op Lappendag in bedrijf. De capaciteit wordt verdubbeld, zodat er plaats is voor ruim 600 fietsen. De openingstijden zijn: op de kermisdagen van 9.00 tot 01.00 uur, op Lappendag van 7.00 uur tot 18.00 uur.

EHBO
Vrijwilligers van het Rode Kruis bemannen de EHBO-post, die op het Dal staat. De post is geopend wanneer de kermis draait.

Vuurwerk
Het traditionele kermisvuurwerk vindt plaats op vrijdag 13 augustus om 22.00 uur. In voorgaande jaren werd het vuurwerk vanaf pontons in het Hoornsche Hop ontstoken. Politie en brandweer zetten extra boten in om andere vaartuigen uit de buurt te houden.

Foutparkeerders
Het Bureau Stadstoezicht wil ook dit jaar de parkeeroverlast tijdens de kermisdrukte extra beteugelen. Parkeerders die hun auto daar hebben geplaatst waar dat tijdelijk verboden is, lopen de kans dat hun auto wordt weggesleept. De kosten hiervoor zijn aanzienlijk en komen voor rekening van de overtreder.
De plaatsen op het kermisterrein waar het parkeren verboden is, worden gemarkeerd met borden: Kerkplein (bij de Breestraat), Muntstraat (vanaf Gouw rechts), Achterstraat, Gedempte Turfhaven (vanaf Achterstraat),
Nieuwland (vanaf Gedempte Turfhaven richting Koepoortsplein), Spoorstraat (richting Gedempte Turfhaven), Dal (van Sint Pietershof tot Veemarkt), Breed (bij Blokker), Breed (bij Westerdijk) en de Hoge Vest

Pendeldienst
Er komt op vrijdag 13 en maandag 16 augustus extra parkeermogelijkheid op de Blauwe Berg. Vanaf de Provincialeweg worden automobilisten op dit terrein geattendeerd.
Een pendelbus zorgt voor een gratis verbinding tussen de Blauwe Berg en het Stationsplein. Deze bus rijdt op vrijdag 13 augustus van 19.00 tot 01.00 uur en op maandag 16 augustus (Lappendag) van 7.00 tot 16.00 uur.

Lappendag
Lappendag valt dit jaar op maandag 16 augustus. Die dag zijn op het Grote Noord, het Kleine Noord, de Noorderveemarkt, een deel van de Veemarkt en de aanliggende zijstraten zo'n 250 kramen en 40 standwerkers te vinden.

Afsluiting havengebied
Lappendag kenmerkt zich door veel rondrijdende auto's, foutparkeerders en opstoppingen. Ter vergroting van de bereikbaarheid en de veiligheid wil de gemeente de toestroom van verkeer naar het havengebied zo veel mogelijk weren door dit deel van de binnenstad af te sluiten. Naast het plaatsen van afzettingen zullen stadswachten toezien op het naleven van deze maatregel.
Binnenstadsbewoners kunnen op vertoon van hun parkeervergunning de afgesloten gebieden inrijden. Ook eigenaren van boten krijgen toegang.

De enige uitzondering is de Westerdijk. De dijk is vanaf het Breed tussen 14.30 en 18.00 uur voor alle verkeer afgesloten.

Drankverstrekking
De cafébedrijven zijn op Lappendag tussen 16.00 en 20.00 uur gesloten. Dit ter voorkoming van ernstige verstoring van de openbare orde. Het is de bedoeling dat de drankverstrekking om 16.00 uur wordt gestaakt en de zaak vervolgens wordt ontruimd. De burgemeester heeft de slijterijen en supermarkten in de binnenstad verzocht op Lappendag na 15.00 uur geen alcoholhoudende drank te verkopen.

Stadhuis dicht
Op Lappendag zijn het stadhuis en de rayonposten de gehele dag gesloten. De afdeling Burgerzaken is geopend van 9.00-10.00 uur, uitsluitend voor het aangeven van geboorte en overlijden. Het Westfries Museum en Schouwburg het Park zijn de gehele dag gesloten. Het Bureau Stadstoezicht op de Roode Steen is geopend van 9.00 tot 17.30 uur.

---