Jamaica/Nederland Gay Pride: stop gay killings in Jamaica!

Amnesty International neemt zaterdag 7 augustus voor de derde keer deel aan de Canal Parade, onderdeel van de Gay Pride Amsterdam. Dit jaar staan de rechten van homos en lesbos in Jamaica centraal. Discriminatie en geweld tegen seksuele minderheden is op dit Caribische eiland aan de orde van de dag. Bekende reggae-artiesten zoals Elephant man en Capleton (die onlangs nog in Nederland optrad) moedigen het publiek aan om homos te vermoorden: 'Ze moeten dood, kogels in hun hoofd, steek je hand op als je ze dood wil.' Het probleem van homofobie in Jamaica gaat echter veel verder dan welke artiest dan ook.

Actie voor homos en lesbos in Jamaica Jamaica heeft een slechte staat van dienst als het aankomt op de rechten van homoseksuelen. Homoseksuele handelingen tussen mannen zijn bij wet verboden en 96% van de bevolking vindt dat dat zo moet blijven. Behalve dagelijkse scheldpartijen en uitsluiting door familie en vrienden, zijn er vele berichten van mannen en vrouwen die zijn beschoten, neergestoken, in elkaar geslagen, verbrand of verkracht vanwege hun seksualiteit. Amnesty krijgt rapporten over gewelddadige aanvallen tegen homos, door familie, buurtbewoners of politieagenten. Amnesty vraagt aan de Jamaicaanse autoriteiten om wetten die seksueel gedrag tussen volwassenen verbieden in te trekken. Daarnaast moeten andere wetten geïntroduceerd worden die homos en lesbos beschermen tegen misbruik.

Gay Rights are Human Rights De emancipatie van homos en lesbos is in Nederland ver gevorderd, maar in andere landen is de mensenrechtensituatie van homos en lesbos schrijnend. In veel landen zijn marteling en discriminatie van seksuele minderheden aan de orde van de dag. Amnesty International wil met haar deelname aan de Gay Pride het feit benadrukken dat in vele landen mensen nog altijd vervolgd worden vanwege hun seksuele oriëntatie. Amnesty is buitengewoon trots dat de officiële opening van de Gay Pride op donderdag plaatsvindt in het Amnesty-huis aan de Keizersgracht, tegenover het homomonument.

Programma Amnesty tijdens Gay Pride (5 augustus- 8 augustus) * Donderdag 5 augustus 17.30 uur Opening Gay Pride in het feestelijk roze versierde Amnesty-huis. * Donderdag 5 augustus 21.00 uur Songs of Freedom, documentaire over homos in Jamaica, COC Amsterdam, Rozenstraat 14. * Zaterdag 7 augustus vanaf 14.00 uur Canal Parade, boot en collecte. * Zondag 8 augustus vanaf 15.00 uur Festival bij Stopera, met Jamai die oproep doet voor Amnesty, en hij zal bij de stand tattoos, ontworpen door Henk Schiffmacher, plakken. * Zondag 8 augustus vanaf 15.00 uur Een benefietfestival voor Amnesty georganiseerd door Dolly Bellefleur en stichting Gala bij de Westerkerk.

Amnesty International afdeling Nederland