Gemeente Amsterdam

Parel van de zee in Amsterdam
5 augustus 2004 - Havenbedrijf
De `Jewel of de Seas' meert zaterdag 7 augustus af langs de kade van Passenger Terminal Amsterdam in Amsterdam. Dit gloednieuwe schip van Royal Caribbean International kan 2500 passagiers accommoderen en telt dan ook 13 dekken. Met een lengte van 294 meter behoort de Jewel of the Seas tot de grote zeekastelen.

Evenals de andere schepen van Royal Caribbean wordt ook de Jewel of the Seas gekenmerkt door veel glas: glazen liften, glazen muren en grote ramen. Naast de gebruikelijke luxe zoals een zwembad, een fitness centrum, golfsimulators en andere sportfaciliteiten behoort een echte klimmuur van rotstenen tot de specialiteit van het schip.

De Jewel of the Seas meert op 7 augustus om 07.00 uur af in Amsterdam en vertrekt dezelfde dag om 15.00 uur richting Harwich, Engeland. In 2005 komt de Jewel of the Seas weer naar Amsterdam, en wel in mei en augustus.

De Jewel of the Seas is een van de vele cruiseschepen die Amsterdam jaarlijks aandoen. Dit jaar zullen 104 zeecruiseschepen en 793 riviercruiseschepen de Amsterdamse regio bezoeken tegenover 103 zeecruiseschepen en 651 riviercruiseschepen in 2003.

Volgens Mark van de Horst, wethouder voor de haven, is de cruisevaart een belangrijke sector voor Amsterdam en omstreken. "Jaarlijks is de cruisevaart goed voor 700 manjaren werkgelegenheid en een omzet van zo'n 50 miljoen euro. Met het product Amsterdam dat goed in de markt ligt, een moderne cruiseterminal die aan de internationale veiligheidseisen voldoet en een internationale luchthaven om de hoek, verwacht ik dat de cruisevaart op Amsterdam de komende jaren zal blijven toenemen."

© Gemeente Amsterdam