Ingezonden persbericht


Strandbezoekers helpen mee de Noordzee te beschermen

Greenpeaceschip voor anker bij het strand van Hoek van Holland

Greenpeace vaart de komende weken met haar schip de Argus langs de Noordzeekust. De aftrap van deze tour is op 7 augustus in Hoek van Holland. Per rubberboot gaan medewerkers van Greenpeace langs de stranden om badgasten te informeren over de problemen van de Noordzee. Hoewel de zee vanaf het strand oneindig en onverwoestbaar lijkt, hebben intensieve visserij, vervuiling, zand- en grindwinning en onveilig scheepvaartverkeer de natuur in zee kapot gemaakt. Greenpeace wil daarom dat er speciale zeereservaten komen, waar schadelijke activiteiten verboden zijn. De Argus brengt strandbezoekers informatie over die zeereservaten. Ook kunnen mensen op het strand meehelpen aan de bescherming van de Noordzee.

De Greenpeacemedewerkers, die met rubberboten naar het strand komen, zijn duidelijk te herkennen aan het knalgele spandoek met de tekst 'Steun de Noordzee' en een metersgrote houten dolfijn. Het team zal strandgasten uitgebreid vertellen over de problemen van de zee. Voor kinderen hebben de medewerkers een stoere tattoo-stempel van Greenpeace. Strandbezoekers kunnen hun zorgen en betrokkenheid over de Noordzee op een groot bord schrijven. De meest originele wensen voor de Noordzee worden op onze website www.steundenoordzee.nl geplaatst. Op deze site kunnen alle bezoekers hun steun betuigen aan de bescherming van de Noordzee. De steunbetuigingen moeten een signaal geven aan de regeringen rond de Noordzee en aan de Europese Unie.

De Noordzee heeft bescherming hard nodig. Want ondanks maatregelen vanuit Brussel zijn de natuur en de visbestanden ernstig achteruit gegaan. Vroeger zwom ook in de Noordzee tonijn rond en kon je vanaf het strand nog dolfijnen zien zwemmen. Ook vissen als tong, schol en kabeljauw hebben het moeilijk. Volgens wetenschappers zijn er veel minder van deze vissoorten dan biologisch veilig is. Het huidige Europese systeem van visquota slaagt er niet in de visbestanden te herstellen. Er verdrinken jaarlijks duizenden dolfijnen en walvissen in visnetten. Andere problemen in de Noordzee zijn vervuiling en de zand- en grindwinning.

Om de Noordzee beter te beschermen is het nodig om 40 procent af te sluiten voor schadelijke activiteiten, stelt Greenpeace. Onze zeebiologen hebben gedetailleerde kaarten van de Noordzee gemaakt, waarop deze gebieden staan ingetekend. De noodzaak van reservaten op zee wordt ondersteund door wetenschappers. De kustzone, die een belangrijke functie heeft als kraamkamer voor veel vissen, is een van de aangewezen zeereservaten. Dat betekent dat er alleen ecologisch verantwoord gevist mag worden. Zand- en grindwinning dient buiten de ecologisch kwetsbare gebieden plaats te vinden. Zwemmen, surfen, zeilen en varen met veilige boten door dit gebied blijft natuurlijk mogelijk. Badgasten kunnen juist extra van de zeenatuur gaan genieten, als deze zich herstelt. Wie weet is het straks weer mogelijk om dolfijnen vanaf het strand te zien zwemmen!

Naast deze Noordzeetour met de Argus werkt Greenpeace op meer fronten aan bescherming van de zee. De milieuorganisatie heeft deze week een eerste zeereservaat uitgeroepen op de Doggersbank, midden op de Noordzee. Met vijf meter hoge boeien is het gebied afgebakend. Vissers die er hun netten willen uitgooien, wordt duidelijk gemaakt dat ze dit gebied moeten respecteren. Just van den Broek, campagneleider oceanen van Greenpeace: ,,Alleen als we de natuur in deze gebieden de kans geven zich te herstellen, hebben we straks een schone, rijke zee.''

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.