Ingezonden persbericht


Persbericht, Den Haag 5 Augustus 2004,

CDA-senator Jos van Gennip meest invloedrijk in ontwikkelingssamenwerking

Het CDA-Eerste Kamerlid Jos van Gennip heeft de grootste invloed op het ontwikkelingsbeleid van zijn CDA-collega Agnes van Ardenne. Van Gennip leidt de top 10 van meest invloedrijke personen die het vakblad over Ontwikkelingssamenwerking Vice Versa 7 augustus publiceert. Vice Versa is een uitgave van SNV Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie.

Voor het onderzoek is met tientallen hoofdrolspelers uit de ontwikkelingssector gesproken en daarmee wordt een interessante inkijk gegeven in een sector die jaarlijks miljarden euro's omzet. In het artikel wordt onder andere ingegaan op de manier waarop na een ministerswissel ook de invloedrijke ambtenaren op het departement verschuiven; hoge ambtenaren die onder Jan Pronk en Eveline Herfkens waren aangesteld zijn vertrokken.

De top tien is een follow up van een top-15 die Vice Versa in 1998 publiceerde. Opvallend is dat zowel de Tweede Kamer als het Europees parlement nauwelijks invloed wordt toegedicht op het beleid. Geen enkel Kamerlid haalt de top-10. Europa speelt geen rol in het machtsveld rondom de minister. De nummer 1 uit 1998, toenmalig Novib directeur Max van den Berg en momenteel vice voorzitter van de Commissie ontwikkelingssamenwerking van het Europees parlement werd slechts enkele malen genoemd en zakte ver op de lijst weg.

Opvallend is de zesde plaats van Jan Pronk, ook al is die al jaren weg bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. (het onderzoek vond plaats voor hij Speciaal VN-gezant voor Soedan werd). Zijn denken en doen blijken nog grote uitstraling te hebben op de ambtenaren en andere professionals in de OS-sector.

In de top 10 staan verder vier wetenschappers Louk de la Rive Box, Paul Hoebink, Jan Willem Gunning en Loet Mennes, drie directeuren van ontwikkelingsorganisaties Sylvia Borren, (als enige vrouw), Jack van Ham en Henny Helmich en één journalist Han Koch.


1. Jos van Gennip (Eerste-Kamerlid CDA)


2. Louk de la Rive Box (hoogleraar Maastricht)


3. Sylvia Borren (directeur Novib)


4. Paul Hoebink (universitair docent Nijmegen)


5. Jack van Ham (directeur ICCO)


6. Jan Pronk (hoogleraar ISS, VN-gezant Sudan)


7. Han Koch (journalist dagblad Trouw)


8. Henny Helmich (directeur NCDO)


9. Jan Willem Gunning (hoogleraar VU)


10. Loet Mennes (emeritus hoogleraar Rotterdam)