Koninklijke Nederlandse Schaakbond

15de NAVO schaakkampioenschap dit jaar in Nederland

Het 15e NAVO Schaakkampioenschap vindt dit jaar in Nederland plaats van 8 tot en met 14 augustus op het Instituut Defensie Leergangen in Den Haag, onder auspiciën van het 'International Military Chess Committee'. Dit toernooi wordt sinds 1989 jaarlijks tussen NAVO-landen gehouden, dit jaar voor de derde maal in Nederland.

Dertien NAVO-landen hebben zich ingeschreven voor het kampioenschap. De landen mogen hun zes beste schakers afvaardigen, aangevuld met een teamcaptain en een official. Het toernooi wordt gespeeld over zeven ronden volgens het Zwitsers Systeem, waarbij landgenoten niet tegen elkaar mogen uitkomen. Teamcaptains en officials mogen eveneens meespelen, maar dan onder de NAVO-vlag. De winnaar mag zich kampioen van de NAVO noemen. De beste vier geklasseerde spelers van elk land tellen mee voor de teamprijs.

Door de jaren heen is het toernooi steeds meer geprofessionaliseerd en heeft daardoor het karakter gekregen van een officieel schaaktoernooi van de wereldschaakbond FIDE, geleid door FIDE-arbiters. Er is een toernooireglement en een bulletin met partijen. De partijen verschijnen ook op Internet en de resultaten worden verwerkt in de internationale ratingsvan de spelers. Het toernooi is gaandeweg kwalitatief steeds sterker bezet, met elk jaar enige zogenaamde FIDE-titelhouder (bijvoorbeeld een Internationale Schaakmeester).

Het eerste kampioenschap vond plaats in 1989 in Hammelburg (Duitsland), onder de vleugels van de toenmalige Secretaris-Generaal van de NAVO, dr. Manfred Wörner. Niet lang daarna is het 'International Military Chess Committee' opgericht, dat ten doel heeft enerzijds het schaken onder defensiemedewerkers (zowel militairen als burgermedewerkers) te promoten en anderzijds ervoor te zorgen dat het NAVO Schaakkampioenschap elk jaar wordt gecontinueerd.
---