STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Kabouters maken schoon als symbool

Den Haag, 7 augustus 2004 - Op 2 augustus jl. is de Stichting Nederland Schoon van start gegaan met een groot schoonmaakproject langs de Nederlandse autosnelwegen. Hierbij ontdoen tien weken lang kabouterteams de parkeerplaatsen van zwerfafval, deel uitmakend van de campagne MET HETZELFDE GEMAK GOOI JE HET IN DE AFVALBAK.

Achterliggende gedachte van Nederland Schoon voor deze actie is om de weggebruiker op ludieke manier te wijzen op het feit dat zij zelf mede verantwoordelijk zijn voor de aanpak van zwerfafval. Uiteindelijk doel is om te laten zien dat opruimen écht helpt en bijdraagt aan het terugdringen van de hoeveelheid zwerfafval. Schoon trekt schoon aan, zo blijkt uit onderzoek. Eenmalig wordt het goede voorbeeld gegeven door de als kabouters verklede schoonmakers. Dit thema is bewust gekozen om passanten aan het denken te zetten. Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon: Iedereen heeft als kind van zijn ouders wel eens te horen gekregen of je dacht: dat de kaboutertjes het wel opruimen. Daar maken we met deze actie een ludieke verwijzing naar door de kabouters daadwerkelijk aan het werk te zetten.Toch is de actie niet alleen grappig bedoeld. Nederland Schoon wil met de actie namelijk laten zien dat frequent schoonmaken tot minder vervuiling leidt.De medewerkers die de schoonmaakteams vormen, maken allen deel uit van arbeidsreïntegratieprojecten. Nederland Schoon pakt een maatschappelijk issue aan en zocht daarbij passende mensen die direct beschikbaar zijn en waarmee ook een zet in de goede richting wordt gedaan. Daarnaast past het in de huidige discussie over het versneld terugbrengen van werklozen in het arbeidsproces. Na afloop ontvangen de schoonmakers een bewijscertificaat en krijgen de gelegenheid om een sollicitatiegesprek te voeren.

De kabouters trekken nog tot 8 oktober schoonmakend het land door.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval, hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Stichting Nederland Schoon, Marielle van Aggelen, telefoon 06 53 85 13 84.

Er is een foto van de actie op aanvraag via 0653949075 verkrijgbaar.


08 aug 04 02:18