SP afdeling Haarlem

ROOD 2004

Rood Haarlem wil sloop Raaksmonumenten voorkomen

Rood Haarlem is mede-organisator van de bezettingsactie van het monumentale Raakscomplex, de voormalige HBS B. Samen met andere jongeren trokken ze donderdag 5 augustus de panden binnen en willen daarmee sloop voorkomen.

Rood Haarlem is het volledig eens met de uitspraken van de Hoeksteen, van het Cuypers-genootschap en van de Vereniging Haerlem over de monumentenstatus van de HBS B in het zogenaamde Carré van Dumont. Om steun te betuigen wil Rood Haarlem het niet alleen bij woorden laten, maar deze steunbetuiging in daden omzetten.

"Wij willen zo aan de bevolking laten zien dat dit gebouw moet blijven en opgeknapt moet worden. Zo'n prachtig monumentaal pand laat je niet links liggen maar moet je gebruiken voor goede doeleinden.", aldus het dagelijks bestuur van Rood Haarlem. "De raad van State moet nog een uitspraak doen over de bescherming van de HBS B als rijksmonument. Dan is het ongehoord dat de gemeente alvast wil gaan slopen. Wij willen met de bezetting demonstratief een daad stellen en de sloop tegen gaan. Wij zullen steun vragen bij de bevolking."

Rood Haarlem wil de verloedering van het gebouw tegen gaan door het echt voor maatschappelijke doelen te gaan gebruiken. Rood Haarlem gaat daarom actief helpen met het opknappen van het gebouw en ziet meerdere kansen voor het gebouw: "We gaan meewerken aan het opzetten van een tijdelijke weggeefwinkel en een tijdelijke gratis bioscoop. Dat lijkt ons is beter dan een superluxe en superduur Leisure Center met Casino."

Daarnaast wil ROOD Haarlem een tijdelijk jongerenloket opzetten in de monumentale gebouwen omdat jongeren in Haarlem veel problemen tegenkomen op school, op het werk, met huisvesting. Ook wil Rood Haarlem een eigen ruimte inrichten voor haar politieke jongerenactiviteiten en initiatief nemen voor een breed politiek café voor jongeren.

Rood Haarlem is vastbesloten aan de Raaks te blijven tot het moment van de uitspraak van de raad van State. Daarna wil Rood Haarlem met de andere organisaties, die het gebouw een bestemming willen geven om de tafel plaats nemen.

---