Gemeente Sneek


Erfenis Dicky en Maaike van der Werf voor Sneek

De in Sneek, maar ook daarbuiten in kringen van watersporters en schaatsers bekende Dicky van der Werf, die op 28 juni 2004 overleed, heeft de nalatenschap van hem en van zijn vrouw Maaike van der Werf-de Leeuw vooral bestemd voor Sneker instellingen. Dit maakte burgemeester drs. Arno Brok bekend bij de opening van de Sneekweek op 6 augustus 2004

Uit de nalatenschap worden ruim dertig legaten uitgekeerd aan personen en instellingen.
Daaronder zijn: de Wijkvereniging het Eiland te Sneek, de Voetbalvereniging Black Boys te Sneek, de Kaatsvereniging Sneek, de Gemeente Sneek ten bate van sportieve en culturele doelen en voor Jongens- en meisjesstad, de Vereniging Advendo Korpsen, het Tamboer-, lyra- en majorettekorps Rhythm Stars, de Christelijke muziekvereniging Harmonie en het Stedelijk Muziekkorps alle te Sneek, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen te Drachten, de Stichting Museum De Fryske Winter te Sneek en de Stichting Vrienden van het Eerste Friese Schaatsmuseum te Hindeloopen.

Erfgenaam, elk voor een vijfde, zijn de Vereniging Fries Scheepvaart Museum te Sneek, de Stichting Oud Sneek, de Gemeente Sneek (ten behoeve van de IJsbaan), de Stichting Dicky van der Werffonds (ten behoeve van het skûtsje De Sneeker Pan) en de Hervormde Gemeente te Sneek (ten behoeve van het onderhoud en de restauratie van de Martinikerk). De vijf erfgenamen zullen elk uit de nalatenschap een bedrag van circa 250.000 ontvangen.

Het Fries Scheepvaart Museum erft verder nog enige voorwerpen waaronder de Sneker Pan, die Dicky van der Werf in 1981 als panschipper door de gemeente Sneek kreeg uitgereikt voor zijn verdiensten voor de watersport. Het museum verwerft ook schilderijen die werden vervaardigd door Tjerk Wielinga, wiens tassenwinkel in 1938 door Dicky van der Werf werd voortgezet tot 1981.

Dicky van der Werf vervulde tal van bestuursfuncties bij Sneker verenigingen en bij instellingen op het gebied van de watersport en het schaatsen. Het meest bekend was hij als man van het Sneker skûtsje en als rayonhoofd Sneek bij de Schaats Elfstedentochten.

Vanwege zijn vele verdiensten werd hij benoemd tot Panschipper, Waterpoorter en koninklijk onderscheiden met een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

* Meer over Dicky van der Werf

Het grote verdriet in het leven van Dicky van der Werf en zijn vrouw was het verlies op 27 maart 1977 van hun dochter Rika, schoonzoon Tinus Corbée en de drie kleinkinderen Dikkie, Jeanine en Mirjam, die alle vijf omkwamen bij een vliegtuigramp op Tenerife in Spanje.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 7-8-2004