Politie Friesland

Politieberichten van 07/08 13.00 uur t/m 08/08 13.00 uur

Fryslân 08-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden: diefstal handtas, bedreiging achtervolger
Zaterdag omstreeks 13.40 uur werd een 43-jarige vrouw bestolen van haar handtas. De vrouw zat voor haar woning aan de Willem Lodewijkstraat en had haar handtas met onder andere haar portemonnee naast haar staan. Op het moment dat ze even naar binnen liep, fietste een man langs, pakte de tas en ging er vandoor. Dit werd gezien door een getuige die achter de fietser aanging. Hij moest zijn achtervolging stoppen toen de verdachte hem bedreigde met een mes. De verdachte is een junkachtig type, een blanke man van ongeveer 20 a 30 jaar, ongeveer 1,90 m lang, lang haar in een staart op de rug.

Sneek: eenzijdig ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 15.25 uur is een 46-jarige man uit Broek (Fr) gewond geraakt na een val met zijn fiets. De man reed over de Stadrondweg-Oost en is ter hoogte van het aquaduct vermoedelijk tegen de stoeprand gekomen. Hij sloeg over de kop en raakte gewond aan zijn been. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Heerenveen: drie man aangehouden na vechtpartij
Zaterdag omstreeks 18.35 uur zijn drie mannen uit Leeuwarden van 28, 19 en 23 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging op een terras aan de Oude Koemarkt. De mannen maakten deel uit van een grotere groep, die zich uitten als Cambuursupporters. Ze zouden zich vervelend gedragen. Toen de politie ter plaatse kwam bleken er al; enkele klappen en schoppen te zijn uitgedeeld. Op aanwijzing van getuigen en op grond van eigen bevindingen werden de drie verdachten aangehouden. Ze zijn na verhoor weer heengezonden. Er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Garyp: diefstal landbouwtractor
Tussen vrijdagmiddag 16.00 uur en zaterdagmiddag 16.30 uur is vanaf de Stukenwei een landbouwtractor gestolen. De tractor stond aan het einde. Er achter stond een giertank gekoppeld, die deskundig was losgemaakt. Het betreft een groene John Deere 7600 met gele velgen. De naamstickers van het loonbedrijf uit Burgum dat eigenaar is van de tractor, waren verwijderd. Namens het bedrijf deed een 54-jarige man uit Burgum aangifte.

Ureterp: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 19.00 uur vond een eenzijdig ongeval met een auto plaats op De Feart. Een 38-jarige man uit Ureterp reed volgens getuigen met vrij hoge snelheid, raakt in de bocht de macht over het stuur kwijt en kwam tot stilstand tegen een boom. De bestuurder is gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Hij wordt er van verdachte te hebben gereden onder invloed van alcohol. Er is een bloedproef afgenomen.

Mantgum: doorrijder onder invloed
Zaterdag omstreeks 21.00 uur vond op de S. van Galemawei een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 55-jarige bestuurder uit Mantgum was ter plaatse gebleven, maar de andere bestuurder, een 58-jarige vrouw uit Mantgum, was na de aanrijding weggereden. De vrouw werd in haar woning aangetroffen. Ze bleek onder invloed. Aan het bureau blies ze 1070 ug/l. Ze kreeg een rijverbod van 14 uur en er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het doorrijden na aanrijding.

Sneek: diefstal fotoapparatuur
Zaterdag omstreeks 22.45 uur is een kunststof koffer met
fotoapparatuur ter waarde van ongeveer 7.000,- gestolen op de Kerkgracht. De aangever, een 50-jarige man uit Almere, stond de apparatuur in te laden in zijn auto op het bolwerk toen hij werd aangesproken door een voorbijganger. Na een kort gesprek zag hij dat de koffer verdwenen was. Een getuige had een man met de koffer zien wegrennen over de Westersingel in de richting van de Julianastraat. Het was een slanke blanke man van ongeveer 35 jaar, 1,80 m lang, kort iets krullend zwart haar, gekleed in een lichte korte broek en een zwart T-shirt met print op de achterzijde.

Leeuwarden: bedreiging met mes na partijtje voetbal
Zaterdag omstreeks 20.00 uur is een 26-jarige man uit Amsterdam bedreigd met een mes op de Prof. Mr. P. S. Gerbrandyweg. De aangever, voorheen wonend in Leeuwarden, speelde een partijtje voetbal met oude vrienden en enkele onbekenden op een grasveld aan de Gerbrandyweg. Toen naar zijn mening een grove overtreding tegen hem werd gemaakt vroeg hij zijn tegenstander of het ook normaal kon. Hierop liep de andere man naar een tas en pakte een vrij groot mes. Al zwaaiend en dreigend liep hij hiermee op de aangever af. Bij een afwerende beweging raakte de aangever gewond aan een vinger. De andere aanwezigen maakten er een eind aan. De aangever vertrok met de auto en zag dat de verdachte hem achtervolgde naar het Vrijheidsplein. De aangever moest stopen voor een rood verkeerslicht. De verdachte stopte rechts naast hem en bedreigde hem door het open raam opnieuw verbaal met de dood. Hierna kon de aangever wegrijden. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de verdachte.

Midsland: aanhouding na bedreiging
De politier heeft zondag omstreeks 02.15 uur een 22-jarige man uit Almelo aangehouden op verdenking van bedreiging. Kort daarvoor zou de verdachte zich vervelend hebben gedragen nabij een horecabedrijf aan de Heereweg. Toen hij door een portier naar de grond werd gewerkt dreigde hij meermaals de portier neer te zullen steken. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: aanrijding en drank
Zondag omstreeks 02.00 uur is op de Noorderweg een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden nadat hij een aanrijding had veroorzaakt. De verdachte werd aanvankelijk gecontroleerd op de Voorstreek, maar negeerde een stopteken. Toen geprobeerd werd hem tot stoppen te dwingen gaf hij gas en wilde er vandoor. Op de Noorderweg reed hij tegen een paal van een verkeersbord op een minirotonde. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Hij blies aan het bureau 1150 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 15 uren. Ook was hij niet in het bezit van een rijbewijs. Voor alle overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak school
Zaterdag omstreeks 22.55 uur is ingebroken in een school aan de Skrok. Men kwam binnen na het vernielen van een ruit. Er werden twee computers gestolen. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Zondag omstreeks 01.15 uur is ingebroken in een bedrijfspand aan de Oostergoweg. Men kwam binnen na het indrukken van een ruit aan de zijkant. Er is in ieder geval een flatscreen monitor weggenomen. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Sneek: aanhoudingen na baldadigheid
Zaterdagnacht omstreeks 05.00 uur zijn drie mannen aangehouden na een uit de hand gelopen bekeuringsituatie op de Oosterdijk. Een 27-jarige man uit Steensel had na een gezellig avondje stappen onder invloed van alcohol en groepsgedrag een vlag weggenomen bij een winkel in het centrum. Hij werd daar door de politie mee aangetroffen op de Oosterdijk. De verdachte werd meegenomen naar het bureau en kreeg een bekeuring voor baldadigheid. De verdachte werkte gewoon mee; helaas gold dat niet voor twee van zijn vrienden. Zij bemoeiden zich er zodanig mee, zowel verbaal als fysiek, dat zij werden aangehouden. Het betrof een 24-jarige man uit Alphen aan de Rijn en een 24-jarige man uit Amsterdam. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten.
Een uur daarvoor had de politie al een groep van 8 jongelui van 19 tot 22 jaar uit de randstad bekeurd voor baldadigheid. Op een parkeerplaats bij het Burgemeester de Hooppark hadden ze geprobeerd een auto op te tillen. Dat lukte niet. Wel brak een sierstrip af, waarna de groep was weggelopen. Op aanwijzing van getuigen werd de groep achterhaald en bekeurd.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
In de nacht van zaterdag op zondag is in gebroken in een bedrijf aan de Poststraat. Men kwam binnen na het forceren van een deur. Er werd een geldbedrag gestolen. Namens het bedrijf deed een 35-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Oosterwolde: inbraak in sportcomplex
In de nacht van zaterdag op zondag is in gebroken in een sportcomplex aan het Jardingapad. Men kwam binnen door het openbreken van een bovenlicht. Er werd voornamelijk drank en etenswaren gestolen. Namens de club deed een 57-jarige vrouw uit Oosterwolde aangifte.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
Zondag 01.20 uur, Rengersweg in Oentsjerk, 24-jarige bestuurder van een bromfiets uit Aldtsjerk, 300 ug/l, 2 uren;
Zondag 03.40 uur, Oosterdijk te Hindeloopen, 41-jarige bestuurder van een bestelauto uit Workum, 600 ug/l, rijbewijs ingevorderd; Zondag 04.30 uur, De Drift te Drachten, 26-jarige bestuurster van een personenauto, 345 ug/l, 4 uren;
Zondag 04.10 uur, Hege Dyk in Kootstertille, 44-jarige bestuurder van een bestelauto uit Kollumerzwaag, 590 ug/l, 6 uren, rijbewijs ingevorderd, de verdachte was met zijn auto in de bosschages van het talud aan de rechterkant gereden.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.