Persbericht SEAT Cupra Cup, Marlboro Masters

Spraakmakende races in SEAT Cupra Cup

Zandvoort, 8 augustus 2004. De SEAT Cupra Cup heeft een dubbele race gereden tijdens de Marlboro Masters, het grootste autosportevenement van Nederland (47.500 toeschouwers). Beide races waren zonder meer spraakmakend. De eerste race van het weekeinde stond in het teken van een prachtig duel om de zege. Marcel Duits en Christiaan Frankenhout wonnen uiteindelijk de wedstrijd, die werd gekenmerkt door diverse wisselingen van de koppositie. De tweede wedstrijd eindigde met de nodige schade. Gelukkig liepen de ongevallen goed af. Marc Koster kwam als winnaar over de finish.

De twee uur durende, eerste race van het weekeinde was spannend van start tot finish. In de eerste helft van de wedstrijd reden Marc Koster, Sheila Verschuur en Patrick Borst 25 ronden lang als aan een touwtje achter elkaar. Koster, als derde gestart achter Duits (pole) en Borst, nam al snel de leiding. Hij stond ruim een uur continu onder zware druk van de sterk aandringende Sheila Verschuur en Patrick Borst. Marcel Duits viel na ruim een kwartier vanuit de kopgroep terug naar de tiende plaats, het gevolg van een foutje van de leider in het tussenklassement.
De equipe Sheila Verschuur - Michel Schaap kwam als beste uit de rijderwissels, die tussen de 50ste en 80ste minuut plaatsvonden. Met nog een paar ronden te gaan leek Schaap op de zege af te stevenen, tot het noodlot toesloeg. Schaap kreeg een lekke band en viel terug naar de uiteindelijke achtste plaats. Ivo Breukers, die het stuur had overgenomen van Marc Koster, nam op dat moment de kop over. Ook hij greep echter naast de overwinning. Christiaan Frankenhout, die samen met Marcel Duits een auto deelt, bekroonde een prachtige inhaalrace met de zege. Breukers kwam als tweede over de finish, voor de equipe Johan Jansen - Tom Meylink.
"Met deze zege bouwen we onze voorsprong in het tussenklassement uit", constateerde Christiaan Frankenhout tevreden. "Verschuur en Schaap, onze belangrijkste tegenstanders in de strijd om de titel, scoren immers niet zo goed."
Ivo Breukers verving Ivo Berger en was meteen snel. "Gisteren reed ik mijn eerste rondjes, nu sta ik al op het erepodium!", aldus de regerend kampioen in de SEAT Endurance Cup, een merkencup met het vorige model SEAT Ibiza TDi. Koster wees op het teamsucces. "Ons team, Team Haagsche Olifant, heeft vandaag een dubbelzege behaald. Mooier kan niet."
Tom Meylink verving Menno Kuus als teamgenoot van Johan Jansen. "Ik maakte vanochtend pas kennis met de auto. Ik had nooit verwacht dat ik meteen bij de eerste drie zou eindigen."

Vlak na de start van de tweede race vond een vervelend ongeval plaats, waarbij Renate Sanders en Johan Mastenbroek betrokken waren. De race werd stopgezet en ging pas later op de dag opnieuw van start. Gelukkig bleef het letsel beperkt tot een observatie in het ziekenhuis.
Bij de nieuwe start later op de middag nam Marc Koster vanaf de tweede startpositie de kop, een plaats die hij niet meer afstond. Het gevecht om de tweede plaats was fel en veelbesproken. Aanvankelijk streden klassementsaanvoerder Marcel Duits, verrassing Michiel Willebrands en Sheila Verschuur vochten rondenlang zij aan zij, een strijd waar alleen Willebrands heelhuids uit kwam. Duits viel in de vijfde ronde uit na contact met Verschuur, die op haar beurt in de achtste ronde in de Tarzanbocht haar Waterloo vond. "Ik remde te laat, waarbij de remmen blokkeerden", gaf ze toe. De klap tegen de bandenstapel was hard, maar de rollbar deed zijn werk meer dan uitstekend. Sheila stapte geschrokken maar ongedeerd uit. Johan Jansen profiteerde en stelde de derde plaats veilig.
Marc Koster was de enige rijder in de top drie van het tussenklassement die aan de finish kwam. Met zijn zege mengde hij zich samen met zijn teamgenoot Ivo Berger weer in de strijd om de titel.
Michiel Willebrands hoorde pas op zaterdag dat hij de sprintrace op zondag zou rijden. "Eigenlijk zou mijn teamgenoot Arie Blokland rijden. Ik reed gisteren zo goed, dat het team vroeg of ik wilde racen. Ik heb er twee feestjes voor afgezegd en ik ben gisteravond vroeg naar bed gegaan, met de tweede plaats als resultaat. Ik ben heel blij. Dit is pas mijn tweede weekeinde in de SEAT Cupra Cup, nu sta ik al op het erepodium!"
Uitslag race 1:

1. Marcel Duits en Christiaan Frankenhout           56 ronden in 2:01:50.980
2. Marc Koster en Ivo Breukers              op 9.305
3. Johan Jansen en Tom Meylink              op 17.782
4. Arie Blokland en Michiel Willebrands         op 40.761
5. Frank van den Berk en Patrick Borst          op 1:10.875
6. Niek Jansen en Mello Nieuwenhuis         op 1:30.630
7. Wilko Becker en Frank Wilschut               op 1:37.348
8. Sheila Verschuur en Michel Schaap            op 1:45.238
9. Ben Schilperoort en Peter Lieffering             op 1 ronde
10. Martin van de Brink en Peter Bergervoet     op 1 ronde


Uitslag race 2:

1. Marc Koster                      9 ronden in 20:51.259
2. Michiel Willebrands                  op 0.750
3. Johan Jansen                         op 1.244
4. Niek Jansen                      op 1.923
5. Martin van de Brink                  op 2.372
6. René Oudshoorn                       op 3.176
7. Ronald Morien                        op 4.016
8. Aad Duijvesteijn                     op 4.460
9. Frank van den Berk                   op 4.809
10. Bart Haans                      op 5.235

Stand na tien races:

1. Marcel Duits en Christiaan Frankenhout           211
2. Marc Koster en Ivo Berger                    187
3. Sheila Verschuur en Michel Schaap            182
4. Frank van den Berk en Patrick Borst          149
5. Johan Jansen en Menno Kuus               144
6. Ronald Morien en Erik Struijlaart                140
7. Niek Jansen en Tom Langeberg             123
8. Wilko Becker en Frank Wilschut               111
9. Bertus en Renate Sanders             106
10. Pim Hoekzema en René Oudshoorn            91

---
Voor de redactie: Voor nadere inlichtingen:

Geert Vermeer, Cupmanager SEAT Cupra Cup, .tel. 06 5161 1357.

---- --