Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Zilver en brons voor Nederlanders op WK vierspannen

08/08/2004

Kecskemét, 8 augustus 2004
Na de dag van de marathon zat het er in dat Nederland het huzarenstukje van 2002 (individueel en team goud) in het Hongaarse Kecskemet waar het wereldkampioenschap vierspannen werd verreden zou kunnen herhalen. Juist de sterkste man in het team, drievoudig individueel wereldkampioen IJsbrand Chardon, had zichzelf zijn vierde individuele wereldtitel kunnen bezorgen en daarmee ook het team goud voor Nederland zeker kunnen stellen. Chardon bezweek helaas onder de druk van de Hongaarse concurrentie en na de foutloze rit van de Duitser Michael Freund onder absolute noodzaak ook foutloos aan de eindstreep te moeten komen.

De voorsprong van Nederland op de Hongaren was na de dressuur en de marathon gering. Het Nederlandse trio, Mark Weusthof, Koos de Ronde en IJsbrand Chardon, kon zich slechts één gevallen balletje permitteren en niets meer. Chardon kon amper een tijdfout accepteren en gaande de wedstrijd bleek dat er een verschrikkelijk lastig parcours was uitgezet, waarop slechts drie vierspannen van de 48 in dit onderdeel gestarte combinaties foutloos beleven. De vierspannen moesten eigenlijk van begin tot eind door blijven galopperen en dan ook nog eens alle balletjes op de kegels laten liggen, in doorgangen die amper breder zijn dan de wielbasis van de koets.
Mark Weusthof van het Bandsma team stuurde drie ballen van de kegels, waardoor de Twent zichzelf terugvond op een 18de plaats in de eindstand. Als eerste van de Nederlanders had Ton Monhemius gereden die in Kecskemet als individuele rijder van start ging. Deze uit Halfweg afkomstige menner, die financieel wordt ondersteund door Prime Val, noteerde twee gevallen ballen en nam daardoor de 20ste plaats in de eindrangschikking in. Toch was de rit van Monhemius goed voor de 12de plaats in de vaardigheidproef, het derde en beslissende onderdeel.
De debutant op dit WK, Koos de Ronde uit Hoogvliet, die in Sita Recycling een goede sponsor vindt, liet alle balletjes op de kegels, maar noteerde wel 8.5 strafpunten voor het overschrijden van de tijd. Daarmee eindigde De Ronde op de 9de plaats in het derde onderdeel. Daarmee behield deze menner door deze goede prestatie de zesde plaats in het individuele klassement.
Als laatste van de Nederlanders reed IJsbrand Chardon binnen. Hij kende zijn opdracht: foutloos en binnen de tijd rijden. Dat lukte de menner uit Schipluiden helaas niet, met als resultaat dat voor hem niet meer restte dan een teleurstellende derde plaats in het klassement en samen met De Ronde en Weusthof het teamzilver. De tribunes van het voetbalstadion, waar dit WK werd verreden, biedt plaats aan ongeveer 10.000 toeschouwers, maar de organisatie had het wel aardig gevonden om de zitplaatsen dubbel te verkopen, waardoor zeker 15.000 mensen de afsluitende vaardigheidsproef volgden. Toen duidelijk werd dat Hongarije het landenklassement had gewonnen raakten de Hongaren in een uitzinnige bui van vreugde.
Voor Michael Freund is dit de tweede individuele titel. Eerder kon hij gehuldigd worden als wereldkampioen in 1994, toen dit WK in het kader van de Wereldruiterspelen in Den Haag werd verreden. Voor de Hongaren is dit de vierde maal dat zij team goud winnen. Voor het eerst gebeurde dat ook in Nederland in 1976 te Apeldoorn, daarna in 1978 in Kecskemet en vervolgens in 1984 in het Hongaarse Szilvasvarad. En nu voor de vierde maal weer op eigen bodem.
Bron: KNHS
Volledige uitslagen vindt u op:

www.hoefnet.nl/drivingresults/2004/HUN/KECSKEMET.20040804.20040808/