Gemeente Rotterdam

Nr. 104
9 augustus 2004

Koninklijke onderscheiding voor perschef Fred Blankemeijer

De heer F.K. Blankemeijer (77) is zondag 8 augustus benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje. Loco-burgemeester Janssens heeft de oud-speler en huidige perschef van Feyenoord voor de wedstrijd van Feyenoord tegen het Engelse Fulham de bijbehorende versierselen opgespeld. De heer Blankemeijer kreeg deze onderscheiding, vanwege zijn grote verdienste voor het Nederlandse voetbal in het algemeen en de club Feyenoord in het bijzonder.

De heer Blankemeijer, voor velen 'ome Fred', is al 64 jaar onafscheidelijk verbonden met Feyenoord. Van 1949 tot en met 1953 was hij zelf actief als speler. Na zijn spelersloopbaan bleef Blankemeijer actief bij de club op Rotterdam-Zuid. Hij bekleedde er veel functies. Zo was hij onder meer scout en leider van het tweede en eerste elftal, teammanager, veiligheidscoördinator en bekleedde hij diverse bestuursfuncties.

Met zijn 64 actieve dienstjaren is Blankemeijer langstzittende en oudste voetbalmanager in Europa. Sinds 1993 is hij perschef/persbegeleider van Feyenoord. In die hoedanigheid wordt hij geroemd om zijn humor en relativeringsvermogen. Hij kan de soms wat overspannen voetbalwereld met één rake opmerking weer in het juiste perspectief plaatsen. In 2001 ontving hij de Sportersprijs van de Rotterdamse sportpers. Ook andere mooie eerbetuigingen vielen hem ten deel. Zo is hij lid van verdienste en ontving hij de gouden speld van Feyenoord en de KNVB.

Fred Blankemeijer is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Noot voor de redactie/