MUZIEKWERKPLAATS BRABANT

Op Festival Boulevard: Muziektheater over asielprocedures

Heart of Darkness

Een muziektheatervoorstelling van 't Barre Land en Muzieklab Brabant over de absurditeiten van de Nederlandse asielprocedure. Van maandag 9 t/m zaterdag 14 augustus te zien in de Toonzaal (voorheen Het Muziekcentrum 's-Hertogenbosch), de voormalige synagoge, een prachtige speelplek op Festival Boulevard 2004.

Welke kleur heeft uw haar? Welke kleur heeft uw huid? Hoe staat uw haarkleur in verhouding tot uw huidskleur? Is uw haar donkerder of lichter dan uw huidskleur? Klopt het, dat waar u vandaan zegt te komen alleen maar echt donkere mensen wonen?

In het beroemde Heart of Darkness van Joseph Conrad (1902) vaart Kapitein Marlow steeds dieper de jungle in van het koloniale Kongo, om de losgeslagen handelsagent Kurtz terug te halen. De reis voert langs koloniale hebzucht en onbegrip, naar de wortels van het kwaad.

In de muziektheatervoorstelling Heart of Darkness voert de reis de andere kant op. De heer K.vlucht naar Nederland vlucht en vraagt asiel aan. Hij raakt verstrikt in de geciviliseerde jungle van de bureaucratie. Een absurdistische procesgang aan de hand van contactambtenaren, taaltesten, feitelijke onjuistheden, procedures en termijnen.

Heart of Darkness krijgt de vorm van een oratorium. De muziek wordt live uitgevoerd door een ensemble onder leiding van componist/ blazer Maarten Ornstein, Ingejan Ligthart Schenk speelt. De tekst wordt gecomponeerd uit bestaande dossiers van asielaanvragen, aangevuld met o.a. fragmenten uit Heart of Darkness van Conrad, verhalen van Kafka en een bewerking van Politeia van Plato door Erik Bindervoet.

Na de muziektheatervoorstelling Entertainment die 't Barre Land maakte in 2001 samen met toneelgroep Orkater en Maarten Ornstein, ontstond er bij het theatergezelschap de behoefte om een vorm te vinden waarin muziek en theater werkelijk samen een verhaal vertellen. Een samenwerking met het productiehuis Muzieklab Brabant en de Toonzaal werd gevonden. Gezamenlijk, en exclusief voor Festival Boulevard 2004, wordt gewerkt aan het oratorium 'Heart of Darkness' waarin muziek en verteller samen op gaan.

Heart of Darkness is een solo van Ingejan Ligthart Schenk. Hij is lid van toneelgezelschap 't Barre Land. Dit collectief van acteurs en dramaturgen maakte naam met bewerkingen van toneelklassiekers en wereldliteratuur. Ligthart Schenk is verantwoordelijk voor de tekst en het spel, het decorontwerp is in handen van Michiel Jansen van 't Barre Land. De rest van het gezelschap is nauw betrokken bij de dramaturgie, productie en techniek van deze voorstelling.

Maarten Ornstein is klarinettist en componeert de muziek.Hij vergaarde jazzprijzen als de solistenprijs op het Meervaart-NOSS-Jazz Festival en samen met Tony Overwater won hij het Middelsee-Jazztreffen en het internationaal jazzconcours in Leverkussen. Ornstein, lid van SFeQ en Audible Lifestream, speelde met een verscheidenheid aan artiesten zoals Pat Metheny, Ilse de Lange en het Schonberg Ensemble.

Heart of Darkness

een voorstelling van en met:

compositie en klarinet: Maarten Ornstein

spel: Ingejan Ligthart Schenk

viool: Jeffrey Bruinsma

altviool: Noortje Köhne

trompet: Ray Bruinsma

cello: Nina Hitz

fagot: Jan-Willem van der Ham

zang: Jeannine Valeriano

celesta (piano met glasplaatjes i.p.v. snaren): Marieke Grotenhuis

Te zien van 9 t/m 14 augustus op Theaterfestival Boulevard. Lokatie: de Toonzaal (voorheen Het Muziekcentrum 's-Hertogenbosch), de voormalige synagoge, Prins Bernhardstraat 4 in Den Bosch.

Aanvang: 21.30 uur

De ontwikkelingen van dit project zijn te volgen op www.heartofdarkness.nl

De kaartverkoop voor Theaterfestival Boulevard start op 24 juni. Info via www.festivalboulevard.nl en T 073-613 76 71

Kaartverkoop via Bosch Ticket Telefoon 0900-33 72 72 33 (0,20 euro per min.)