Politie Flevoland

Fietsdiefstallen harder aangepakt

Almere 09-08-2004 - Na de aanhouding van twee Almeerders van resp. 15 en 18 jaar is het aantal fietsdiefstallen in Almere Buiten drastisch gedaald. De 15-jarige bekende ongeveer 50 fietsdiefstallen, de 18-jarige 25. Een andere 15-jarige jongen uit Almere bekende zijn betrokkenheid bij de genoemde diefstallen en is eveneens aangehouden.

Daarnaast is een onderzoek gestart naar een 23-jarige fietsendief uit Almere en twee helers van 39 en 58 jaar, ook uit Almere. Met name in het centrum van Almere Buiten en in de Bouwmeesterbuurt werden veel fietsen gestolen. In het centrum gebeurde dit vooral ter hoogte van het station en de winkelstraat. In de Bouwmeesterbuurt waren het vooral fietsen bij het Oostvaarderscollege (OVC) en een sportcomplex.

Forse daling fietsdiefstallen
Uit cijfers van Politie Flevoland blijkt dat er tussen 1 januari en begin mei van dit jaar in totaal 151 fietsen waren gestolen in Almere Buiten. Waarvan 104 fietsen in de Bouwmeesterbuurt en het centrum van Almere Buiten. Na de aanhouding van de verdachten daalde op dezelfde locaties het aantal fietsdiefstallen in een maand tijd naar tien.

Framenummer helpt
De politie houdt de laatste tijd regelmatig verdachten aan op verdenking van diefstal of heling van fietsen. Zij doet onderzoek naar de herkomst van de fietsen, onder meer aan de hand van het framenummer. In veel gevallen is die in verband te brengen met een aangifte van diefstal van de desbetreffende fiets, waarna de aangever bericht krijgt. Bovendien wordt dan de verdachte vervolgd voor heling of diefstal.

Aangifte moet
Het komt echter nog te vaak voor dat fietseigenaren geen aangifte doen, als een fiets is gestolen. Vindt de politie de gestolen fiets dan terug, dan seponeert justitie de zaak omdat de aangifte ontbreekt, zelfs bij het aanhouden van een verdachte. Doe dus altijd aangifte bij diefstal van uw fiets. Dat kan aan het bureau, maar ook via internet op www.politie.nl.
Heeft u aangifte gedaan, dan bent u ook welkom op de fietsenkijkdag. Op deze dag, die diverse malen per jaar georganiseerd wordt, kunt u bij het politiebureau terecht om te zien of uw fiets bij de gevonden fietsen staat. U dient wel uw aangifte mee te nemen.

Heling wordt gestraft
Op dit moment is stadsdeel Almere Buiten in het kader van Integrale Veiligheidszorg bezig met het organiseren van een bewaakte fietsenstalling. Ook is Politie Flevoland dit jaar in samenwerking met onder meer het Veilig Op Straat-team begonnen aan een fietsdiefstalproject. Bij succes wordt dit mogelijk uitgebreid naar de hele regio. Blijkt de fiets in het systeem te staan, dan wordt deze in beslag genomen. Heeft de eigenaar geen aankoopbewijs, dan volgt een proces-verbaal, want kopen of doorverkopen van gestolen fietsen is illegaal. Zorg er daarom voor dat u zeker weet dat de (tweedehands) fiets niet gestolen is. Want anders maakt u zich schuldig aan heling.

Adviezen ter voorkoming heling
? Bewaar de aankoopbon. Dit is behalve een garantiebewijs ook het bewijs dat u de fiets gekocht hebt. De politie zal u namelijk vragen aan te tonen of u eigenaar van de fiets bent.
? Meestal staan alle gegevens op de aankoopbon. Anders kunt u ze zelf noteren. Het gaat om merk, type, kleur, framenummer/ingegraveerde postcode. Deze gegevens heeft u nodig voor het doen van aangifte in geval van diefstal.
? Bijna elke fiets heeft een framenummer; onder de trapas, onder het zadel op de buis, op de achtervork of op het balhoofd van het stuur. Staat er geen framenummer in, dan kunt u uw postcode erin laten graveren. Sommige rijwielhandelaren doen dit op verzoek. ? Koopt u een fiets van een particulier, dan moet het te betalen bedrag in verhouding staan tot de fiets. Ziet de fiets er als nieuw uit en kost die vrijwel niets, dan zou het om een gestolen fiets kunnen gaan. Als u een gestolen fiets koopt, maakt u zich schuldig aan heling. Heling is een misdrijf en u bent dus strafbaar. Vraag een aankoopbewijs met de datum, naam en adres van de verkoper, de gegevens van de fiets en de betaalde prijs. Wilt u het zeker weten? Ga dan met de verkoper en de fiets naar het politiebureau. De politie kan in haar systeem zien of de fiets gestolen is.
? Mocht uw fiets gestolen zijn, doe dan altijd aangifte en kom langs op de fietskijkdag.