Politie Limburg-Zuid

Cameratoezicht Heerlen schot in de roos

Heerlen 09-08-2004 - Het cameratoezicht in de binnenstad van Heerlen lijkt een schot in de roos. Binnen het cameragebied daalde het aantal klachten over drank- en drugsoverlast van 1151 in de eerste helft van 2003 naar 483 in de eerste zes maanden van dit jaar. Bovendien konden dank zij het ultra-moderne camera- systeem bijna tweemaal zoveel drugsmisdrijven worden opgehelderd (131 nu tegen 73 vorig jaar) en kwamen bij het meldpunt Drugs- en Tippeloverlast nog slechts 619 geregistreerde klachten binnen, tegen 1476 in de dezelfde periode van 2003.

Deze opzienbarende resultaten worden meegenomen in de voortgangsrapportage over Operatie Hartslag, die komend najaar wordt besproken in de Heerlense politiek. Sinds 15 december hangen in de Heerlense binnenstad 130 cameras, waarmee elke beweging op straat feilloos kan worden geregistreerd. Dag en nacht. Met dit aantal heeft Heerlen na Den Haag niet alleen de hoogste camera-dichtheid van Nederland, maar beschikt de stad ook over het modernste digitale surveillance-systeem van ons land. Sinds de installatie van het cameratoezicht daalde in het veiligheidsrisicogebied in de binnenstad (Grasbroek-Musschenbroek-Schandelen, stationsomgeving met winkeldomein en het uitgaansgebied rond het Pancratiusplein) ook het aantal aangiftes van auto-inbraken (van126 in de eerste helft van 2003 naar 46 in de eerste maanden van dit jaar); verdubbelde het aantal aanhoudingen voor handel in drugs (van 95 toen naar 214 nu) en halveerde het aantal straatroven (van 30 naar 12).

Cameratoezicht

Politie en gemeente zijn tevreden over deze eerste resultaten van het camera-project. Burgemeester T.Gresel is duidelijk in zijn opvatting over het nieuwe systeem. Zonder die cameras waren we er niet in geslaagd om de criminaliteit in de binnenstad in zon kort tijdsbestek zó significant terug te dringen, zegt hij. Dan hadden we de straat dag en nacht letterlijk blauw moeten verven, maar dat is natuurlijk onmogelijk.

Districtschef Machiel Roerink van de politie in Heerlen noemt het cameratoezicht een uitkomst bij de bestrijding van de overlast in de Heerlense binnenstad. Dit systeem heeft onze informatiepositie echt énorm verbeterd. De politie heeft nu letterlijk een helder beeld van wat er op straat gebeurt en kan, al naar gelang de ernst van de situatie, direct de gemeentelijke toezichthouders in de binnenstad en/of de Hartslag- eenheden, zoals de bikers van de politie Heerlen Centrum-Zuid, erop afsturen. We zien nu dingen die voorheen verborgen bleven voor de politie.

Gedurende het eerste halfjaar van 2004 werd het cameratoezicht hoofdzakelijk ingezet voor de bestrijding van de drugsoverlast in de binnenstad. Momenteel bekijken bestuur en politie of het cameratoezicht breder kan worden ingezet in Heerlen.

In de tussentijd werkt een extern onderzoeksbureau aan een officiële evaluatie van het cameratoezicht. De uitkomsten daarvan worden begin 2005 verwacht.