Het Nederlandse Rode Kruis

09 augustus 2004
Rode Kruis Love Boat bij Canal Parade

Dat Aids vooral in Afrika voorkomt is bekend. Ook in regio's als het Caribisch gebied neemt het aantal besmettingen toe. Veel mensen uit ons land gaan er op vakantie en veel mensen uit het Caribisch gebied wonen in Nederland. Waakzaamheid blijft dus geboden, evenals voorlichting - zowel hier als daar. Het Nederlandse Rode Kruis is daarom in beide landen actief op het gebied van HIV/Aids. Ook komt het Rode Kruis op voor een respectvolle bejegening van mensen die HIV besmet zijn of Aids hebben.

Love Boat: knipoog naar vroeger tijden
De boot van het Rode Kruis voer mee als Love Boat: een knipoog naar de tv-serie uit de jaren zeventig en tachtig. Die boot bracht passagiers naar de mooie eilanden in het Caribisch gebied. Op de boot dansten jongeren op de muziek van de tv-serie, allemaal als matroos gekleed. De muziek werd verzorgd worden door een DJ, en als 'special guest' verzorgde de Dutch Diana Ross enkele korte optredens.

Op de kades liepen Rode Kruis-promotieteams mee en maakten portretfoto's van de toeschouwers. Ook gaven zij informatie over de HIV/Aidsproblematiek en de activiteiten van het Rode Kruis. Alle foto's zijn geplaatst op www.saycheese4charity.nl. Hier kunnen bezoekers hun eigen foto bekijken en zelfs aan vrienden versturen.

Rode Kruis campagne en projecten rond HIV/Aids
Het internationale Rode Kruis is twee jaar geleden gestart met de anti-stigma campagne ´The truth about Aids, Pass it on´ De campagne is gericht tegen het stigma en het taboe rond HIV/Aids. Het Nederlandse Rode Kruis steunt aids-preventieprojecten op de Caribisch eilanden, in de Oekraïne, China en in Kirgizië. In zuidelijk Afrika steunt het Nederlandse Rode Kruis voorlichtings- en verzorgingsprogrammas.

In Nederland organiseert het Rode Kruis vakantieweken voor mensen met HIV/aids en vangt kinderen met een levensbedreigende ziekte, waaronder HIV/aids, op in de twee Mappa Mondo-huizen. Twee jaar geleden is het Rode Kruis begonnen met voorlichting over HIV/aids en het uitdelen van condooms onder jongeren in Nederland.

Meer informatie:

* Aidsvoorlichting in de Cariben

* The Truth About Aids, Pass It On