Het Nederlandse Rode Kruis

09 augustus 2004
Vijfenvijftig jaar Verdragen van Genève

Mijnen maken slachtoffers onder soldaten én kinderen

Het Humanitair Oorlogsrecht is een verzameling regels die mensen in oorlogstijd beschermt. Er zijn regels ter bescherming van mensen die niet meevechten: burgers, maar ook krijgsgevangenen en gewonde of zieke soldaten. Daarnaast zijn er regels die beperkingen stellen aan het gebruik van wapens, bijvoorbeeld chemische wapens. Ook zijn er regels voor oorlogvoering, zoals het verbod op het aanvallen van de burgerbevolking.

De Verdragen van Genève
Al in 1864 werd op initiatief van het Internationale Rode Kruis een verdrag gesloten ter bescherming van gewonde soldaten. In de Tweede Wereldoorlog kwamen bijna evenveel burgers als militairen om het leven. Dit was de aanleiding om het Humanitair Oorlogsrecht te herzien. Een diplomatieke conferentie keurde op 12 augustus 1949 de tekst goed van de Verdragen van Genève. Dit zijn nog steeds de centrale verdragen van het Humanitair Oorlogsrecht:

Eerste verdrag: over de verbetering van het lot van gewonden en zieken bij strijdkrachten in het veld
Tweede verdrag: over de verbetering van het lot van gewonden, zieken en schipbreukelingen bij strijdkrachten op zee
Derde verdrag: over de behandeling van krijgsgevangenen Vierde verdrag: over de bescherming van burgers in oorlogstijd.

Het Rode Kruis geeft voorlichting aan de strijdende partijen

In 1977 werden nog twee Aanvullende Protocollen aangenomen. De Verdragen en de protocollen zijn door heel veel staten ondertekend. De verdragen zelfs door 192 van de 193 onafhankelijke staten ter wereld.

Het Humanitair Oorlogsrecht geldt vandaag de dag in gewapende conflicten wereldwijd. Zo regelt het bijvoorbeeld de bescherming van krijgsgevangenen in Irak en Afghanistan, het verbod op landmijnen in Bosnië en de bescherming van de burgerbevolking in Ivoorkust.

De rol van het Rode Kruis
Het Rode Kruis bevordert de naleving van het Humanitair Oorlogsrecht. In conflictgebieden brengt het de strijdende partijen ertoe het Oorlogsrecht na te leven. Het Rode Kruis bezoekt ook krijgsgevangenen en probeert hun situatie te verbeteren. Daarnaast geeft het Rode Kruis voorlichting over het Humanitair Oorlogsrecht aan militairen en de bevolking.

Meer informatie:

* Humanitair Oorlogsrecht