Ingezonden persbericht


Onderzoek op Spyware: zo op te lopen en nauwelijks te verwijderen

Een pc zonder updates voor windows is een makkelijke prooi voor spyware zo blijkt uit een praktijkonderzoek dat de Safe Internet Foundation vandaag presenteert. Tijdens het onderzoek bleken allerlei dubieuze websites spyware op je computer te installeren. De websites waar je de infecties oploopt zijn vaak websites die populaire content van twijfelachtige signatuur bevatten, zoals programma's om software te ontdoen van beveiliging (zogenaamde cracks). Ook illegaal aangeboden mp3's of gratis erotiek zie je vaak terugkomen op websites die spyware proberen te installeren. Verder wordt ook met populaire gratis software zoals KaZaa of Msgplus spyware meegeïnstalleerd. De spyware die geïnstalleerd wordt door dubieuze sites is door een doorsnee gebruiker eigenlijk niet meer te verwijderen.

De SIF heeft in het onderzoek met een aantal pc's normaal surfgedrag gesimuleerd. Pc's voorzien van de meest recente windows updates bleken veel minder spywaregevoelig. Gebruikers worden dan beter beschermd tegen dubieuze sites die spyware willen installeren. Een pc met Service Pack 2, de volgende grote update voor Windows XP die binnenkort publiekelijk uitkomt, blijkt de gebruiker beter te beschermen doordat agressieve popupschermen worden geblokkeerd.

Omdat spyware vaak uiterst moeilijk is te verwijderen, is voorkomen beter dan genezen. Om spyware niet te laten uitdijen zoals dat met spam is gebeurd, dient de overheid naar de mening van de SIF snel maatregelen te nemen om surfers beter te beschermen tegen allerlei websites die spyware verspreiden. De SIF denkt daarbij aan meer voorlichting en een hardere handhaving en aanscherping van de telecomwet die spyware nu onvoldoende verbiedt.

Voolopig is het ook raadzaam om als internetgebruiker zelf maatregelen te nemen. Vier goede maatregelen zijn: Draai regelmatig windows updates en zet het automatisch updaten aan. Als tijdens het surfen een vreemde popup verschijnt klik dan nooit op Ja, tenzij de popup van een betrouwbaar bedrijf afkomstig is. Vermijd pagina's met gratis porno, mp3's of cracks. Denk na bij de installatie van gratis programma's als KaZaa.com of Smileycentral.com.



Ingezonden persbericht