Persverklaring vermeende ontvoering

Leiderdorp 09-08-2004 - Donderdag 15 juli berichtte de politie over een vermeende ontvoering in Leiderdorp die een vrijgezellenstunt bleek te zijn. Woensdag 14 juli omstreeks 18.45 uur werd gemeld dat er een ontvoering plaatsvond vanuit het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp aan de Simon Smitweg. Vier mannen met nylonkousen over het hoofd hadden een vijfde man, een 24-jarige Leidenaar, uit het ziekenhuis gehaald, en geboeid in de kofferbak gestopt. De politie wist de vier te achterhalen waarna bleek dat de ontvoering een vrijgezellenstunt was.

Inmiddels heeft de politie een nader gesprek gehad met de vier mannen en hen gewezen op de risicos die zij hebben genomen met hun stunt. Hieronder volgt hun persverklaring naar aanleiding van voornoemd gesprek.

PERSVERKLARING

Het leek ons zon leuk idee. Bij wijze van grap zouden wij onze vriend ontvoeren, die twee dagen later in het huwelijksbootje zou stappen, wanneer hij niets vermoedend uit het ziekenhuis zou komen na een controle. Dat deden we dan ook. En leek het een geslaagde vrijgezellengrap te gaan worden? Helaas.

De ontvoering werd gezien door enkele mensen in het ziekenhuis. Deze mensen hadden niet onze geruststellende woorden gehoord en sommigen dachten dat het om een echte ontvoering ging. De politie werd gewaarschuwd, die het groots aanpakte. Dat is natuurlijk een logische reactie als het gaat om zoiets als een ontvoering; dat moet serieus genomen worden. Het KLPD werd ingelicht, evenals de omringende korpsen en Rijkswaterstaat. Er werd fanatiek gezocht naar een auto die voldeed aan het signalement van onze auto. De politie vertelde later wat er had kunnen gebeuren als onze auto daadwerkelijk was gevonden en zij tot aanhouding over had moeten gaan. Met alle gevolgen van dien.

De politie was er snel achter gekomen wie er achter deze grap zat en nodigde ons uit op het politiebureau. Wij wisten niet wat we moesten verwachten. Gelukkig viel het mee. De politie wilde met ons praten om te kijken of wij er op een andere manier uit konden komen in plaats van de strafrechtelijke vervolging die boven ons hoofd hing. Wij spraken af dat wij iets zouden terugdoen voor de maatschappij en dat wij iets zouden ondernemen om anderen die vergelijkbare ideeën hebben te waarschuwen. Wij bieden daarom aan vrijwilligerswerk te doen in het ziekenhuis waar het allemaal gebeurd is.

En wat de waarschuwing betreft: Mocht je het geniale idee hebben om iemand te ontvoeren, doe het alsjeblieft niet! Het is vaak leuk bedoeld - zeker in de studentenwereld waar grappen over en weer aan de orde van de dag zijn - maar het brengt veel problemen en zelfs gevaren met zich mee. Vooral in een tijd waar geweld op straat steeds vaker voorkomt en waar terreur steeds dichter bij komt zijn dit soort acties ongepast, dom en gevaarlijk. Doe uzelf en anderen een lol, verzin iets anders leuks!

Reactie Politie Hollands Midden: De vier heren hebben een oproep gekregen zich te melden aan het bureau van politie te Leiderdorp. Intussen zijn er in overleg met justitie diverse afwegingen gemaakt. Tijdens het gesprek aan het bureau bleken de vier mannen in te zien een grote fout te hebben gemaakt.

Waarom we hebben gekozen voor deze wijze van afhandelen en niet voor een strafrechterlijk traject? Het antwoord hierop luidt als volgt. In de contacten die wij met de betrokken hebben gehad, hebben zij steeds te kennen gegeven spijt te hebben van hun actie omdat dit onnodig werk voor de politie tot gevolg heeft gehad. Helaas hebben zij niet goed doordacht dat mensen de politie zouden waarschuwen en dat die vervolgens in actie zou komen.

Hun positieve insteek om uit eigen beweging een persverklaring op te stellen, daar hun spijt te betuigen en bovendien door boetedoening de maatschappij ten dienste te zijn, is een belangrijke reden geweest om voor deze oplossing te kiezen. Deze hele zaak past prima bij het motto van de Politie Hollands Midden: Vriendelijk als het kan en Streng als het moet.

Teamleiding politie Leiderdorp