Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Bergbezinkbassin Amstelkade definitief

Op verzoek van de Stadsdeelraad ZuiderAmstel is bij de Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) aangedrongen om op zoek te gaan naar een alternatieve lokatie voor het bergbezinkbassin op de Amstelkade. Het geplande bassin is echter niet `zomaar' te verplaatsen. DWR heeft toegelicht dat de keuze van deze lokatie niet willekeurig tot stand is gekomen, maar na uitvoerig technisch onderzoek en overleg met deskundigen van het stadsdeel.

DWR heeft bovendien de benodigde vergunningen voor de aanleg van het bassin al in bezit. Als het stadsdeel zonder juridisch onderbouwde reden de eerder verstrekte vergunningen intrekt, zullen de kosten van circa 1 miljoen euro worden verhaald. In de Stadsdeelraadvergadering van 6 juli jl. is deze optie besproken en door de Raad afgewezen. De lokatie Amstelkade, tussen de Scheldestraat en de Sloestraat, blijft dus gehandhaafd.
Schade aan woningen
DWR is bereid om - net zoals bij de werkzaamheden rond het Rijksmuseum is gebeurd - te werken met een zogenoemd bouw-monitorprotocol. Zo'n protocol wordt gesloten tussen DWR en bewoners en geeft een informatieplicht over elk risico dat tot schade zou kunnen leiden. Het protocol geeft DWR de verplichting om trillingen en grondzettingen te monitoren en bij risico voor schade het werk direct stop te zetten. Parkeerplaatsen
Gedurende de werkzaamheden zal het stadsdeel tijdelijk extra parkeerplaatsen realiseren aan de Churchilllaan en vanaf het Muzenplein komen er op de Amstelkade extra plekken, onder meer door schuin parkeren mogelijk te maken.
Kapvergunning
Het stadsdeel heeft met de rechtbank afgesproken tot medio augustus geen gebruik te maken van de verleende kapvergunning. Rondom dat tijdstip zal een behandeling plaatsvinden op de rechtbank over de bezwaren van de Verenigingen van Eigenaren.