European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/90

Brussel, 4 augustus 2004

11843/04 (Presse 241)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidents- en parlementsverkiezingen in Angola

De EU is ingenomen met de verklaring van de Raad van de Republiek van 2 juli 2004 over de verkiezingen in Angola en met de latere brief van de president om het parlement te verzoeken het nodige te doen om het wettelijk kader ter voorbereiding van de komende verkiezingen te implementeren. Uit de verklaring blijkt de gehechtheid van Angola aan het democratisch en verkiezingsproces.

Er liggen belangrijke taken in het verschiet om aan de voorwaarden voor de organisatie van de verkiezingen te kunnen voldoen.

De EU doet een beroep op de Angolese regering om een tijdschema voor de verschillende fasen van voorbereiding op de verkiezingen op te stellen en actief te blijven meewerken aan de verwezenlijking van de juridische, financiële en technische voorwaarden waaronder in 2006 verkiezingen kunnen plaatsvinden.

De EU is bereid het juiste klimaat te helpen scheppen waarin vrije en eerlijke verkiezingen kunnen worden gehouden.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.